Oroszország

2020.07.18. 14:53

Ismét tízezrek tüntettek Habarovszkban a kormányzó őrizetbe vétele ellen

Ezrek tüntettek szombaton is a napok óta folytatódó tiltakozás keretében az orosz távol-keleti Habarovszk városában Szergej Furgal kormányzó őrizetbe vétele ellen.

A mintegy 600 ezres nagyvárosban helyi médiahírek szerint 15 ezer és 50 ezer közé tehető a városközpontban összegyűlt emberek száma, akik ezután a városháza elé vonultak. Hivatalos adatok a tüntetők létszámáról nem állnak rendelkezésre. Őrizetbe vételekre nem került sor. A régió más városaiban is tüntetések zajlanak.

A tüntetők a Habarovszki terület kormányzójának, Furgalnak két héttel ezelőtti őrizetbe vétele és Moszkvába szállítása ellen tiltakoznak. A Vlagyimir Zsirinovszkij vezette – nevével ellentétben nacionalista színezetű – Liberális Demokrata Párt (LDPR) színeiben megválasztott kormányzót azzal vádolják, hogy másfél évtizeddel ezelőtt megszervezett két sikeres és egy meghiúsult bérgyilkosságot, amelyeket üzletemberek ellen hajtottak végre, illetve terveztek. Furgal tagadja a vádakat, mindazonáltal legkevesebb két hónapig vizsgálati fogságban kell maradnia Moszkvában.

A régióban szokatlanok a tömeges tüntetések, melyeken a helyiek a moszkvai befolyás ellen tiltakoznak, amitől a kormányzó őrizetbe vétele óta tartanak. Furgal szűk két évvel ezelőtt meglepetésre legyőzte a Kreml pártjának, az Egységes Oroszországnak a jelöltjét a kormányzóválasztáson.

A helyi hatóságok rendkívül idegesek az elhúzódó tüntetéshullám miatt. A habarovszki polgármester óvta a lakosokat a tiltakozások folytatásától, tekintettel a koronavírus-járvány jelentette fertőzésveszélyre. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) pedig az esetleges terrorveszélyre figyelmeztetett. Állítása szerint egy merényletkísérletet már meg is hiúsított: egy férfi robbanószerkezetet próbált működésbe hozni egy sűrűn látogatott habarovszki helyszínen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában