adatok

2020.08.05. 19:13

Ismét nagy nyomás nehezedik a déli határra a migránsok miatt

Az illegális bevándorlókat hamar feltartóztatják, nem juthatnak a települések közelébe.

Amióta Magyarország legyőzte a koronavírus-járvány első hullámát, újra egyre több migráns akar illegálisan bejutni hazánk területére. A számok azt mutatják, hogy amíg május második felében egy hét alatt alig másfél tucatnyian próbálkoztak tiltott határátlépéssel, manapság sokszorosára nőtt az ilyen esetek száma. A végeken levő településeken ebből – a hatékony határvédelemnek köszönhetően – szinte semmit nem érzékelnek – írja a Magyar Nemzet.

Amint idén márciusban kitört a koronavírus-járvány, néhány hét alatt szinte megszűntek a tiltott határátlépések a magyar-szerb határon, a gazdasági bevándorlók nem próbáltak meg belépni Magyarország területére – derül ki a Police.hu oldalon közzétett adatokból.

Ebben az évben az 1. és a 9. héten voltak a legaktívabbak a migránsok, a megakadályozott tiltott határátlépések, a feltartóztatott és az elfogott, előállított, majd eljárás alá vont bevándorlók száma összesen ezer fölött volt. Ez a szám a 10. héten nyolcszáz, majd a következő, 11. héten hétszáz alá esett, a 12. héten pedig már a kétszázat is alig érte el. A 17. hétig a számok tovább csökkentek, akkor már összesen csupán tizennyolcan próbáltak továbbmenni az Európai Unió belseje felé. Közülük tíz embert megakadályoztak abban, hogy átlépje a határt, hatot feltartóztattak, kettőt pedig elfogtak.

A helyzet a 20. héttől, május közepétől romlott ismét,

két hét múlva pedig hét nap alatt már újra nyolcszáz alkalommal próbáltak bejutni illegálisan a migránsok Magyarországra, a számok azóta 595 és 908 között mozogtak.

A határ menti települések alig-alig érzékelnek abból valamit, hogy az illegális bevándorlók egyre több feladatot adnak a határőrizeti szerveknek.

Ferenczi Ferenc, a Csongrád-Csanád megyei Tiszasziget polgármestere a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy a település közelében ritkán bukkannak fel migránsok, de őket a határőrizeti szervek

a polgárőrök segítségével gyorsan össze tudják gyűjteni.

Mint elmondta, a bevándorlók néha a község közelébe is eljutnak, másfél hete Tiszasziget és Újszentiván közelében bukkantak fel néhányan, akik a napraforgó táblában bújtak el.

Beletelt két-három órába, amire sikerült őket megtalálni – tette hozzá Tiszasziget első embere. Ferenczi Ferenc beszámolt arról is, hogy a migránsok egyelőre nem tudnak új trükkökkel előállni, ezért a régi módszerekkel próbálkoznak.

Szavai szerint alagutat nem tudnak fúrni, mert kemény a föld, így ebben a térségben inkább

a létrás módszer a leggyakoribb.

A létrát nekitámasztják a kerítésnek, és azon próbálnak átmászni, de akik így bejutnak Magyarországra, őket is gyorsan elfogják.

Korábban a Tisza folyón is nagyon sokan feljöttek gumicsónakokkal Magyarkanizsa és Törökkanizsa felől. A határőrizeti szervek nagyon sok gumicsónakot foglaltak le, emiatt ezekből hiány alakult ki Szerbiában, a térségben. Egyelőre úgy néz ki, hogy a nagyon sok elkobzott gumicsónak miatt ezzel a módszerrel mostanában kevésbé próbálkoznak – mutatott rá Tiszasziget első embere. Molnár Róbert, a szintén Csongrád-Csanád megyei Kübekháza polgármestere a Magyar Nemzet megkeresésére úgy fogalmazott: a határőrizeti szervek teszik a dolgukat, így ők nem találkoznak migránsokkal a településen.

A magyar-szerb határt a Bács-Kiskun megyei szakaszon is hatékonyan őrzik, így a helyi lakosság életét sem Kelebián, sem Tompán nem zavarják meg a migránsok, Ábrahám János alpolgármester és Véh László polgármester tájékoztatása szerint teljes nyugalom van a településeken.

Utóbbi, Tompa polgármestere úgy fogalmazott: helyben a polgárőrségnek vannak ugyan a rendőrséggel közös szolgálataik, akkor más feladatokat is kaphatnak, de jellemzően a közbiztonság fenntartásáért dolgoznak a városban. A migránsok nem adnak nekik feladatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában