győzelmi szövetség

2018.01.14. 08:17

Ismét indul a választáson az iraki miniszterelnök

A közel-keleti országban májusban tartanak parlamenti választásokat.

A síita Haider al-Abádi úgy nyilatkozott, hogy felekezeteken átívelő „győzelmi szövetséget” akar létrehozni más vallási közösségek jelöltjeinek részvételével, hogy közösen induljanak a választásokon.

Abádi 2014-ben Núri al-Malikitől vette át a miniszterelnöki posztot, aki Irán szoros szövetségese, és rengeteg bírálat érte, amiért az iraki hadsereg 2014-en gyakorlatilag összeomlott és megfutamodott az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elől, az ország tetemes részét átengedve a szélsőségeseknek. Maliki szombaton jelentette be, hogy ő is indul a parlamenti választáson.

Abádi és Maliki ugyanannak a síita pártnak a tagja. Maliki tudatta: a párt tagjai szabadon választhatnak, hogy az ő „jogállam” elnevezésű választási blokkjára voksolnak vagy Abádi „győzelmi szövetségére”.

Irak 2003-as inváziója és Szaddám Husszein megbuktatása után az állami vezetők posztjait megosztották az országban élő közösségek között; a miniszterelnököt a tobbségi síiták adják, az államfő a kurd közösségből kerül ki, a parlament elnökének pedig szunnita arabok választanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában