illegális bevándorlás

2019.12.26. 12:25

Ismét emelkedik a menedékjogi kérelmek száma az EU-ban

Németországban az idén is csökken, az Európai Unió (EU) egészében viszont négy éve először ismét emelkedik a menedékjogi kérelmek száma – jelentette csütörtökön a Berliner Morgenpost című német lap a közösség statisztikai hivatalának (Eurostat) még nem nyilvános adatai alapján.

A január-szeptemberi időszakban valamennyi tagországot együttvéve 473 215 menedékjogi kérelmet nyújtottak be első alkalommal az EU-ban, ami 8,6 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Ez trendfordulót jelent, hiszen

a 2015-ös 1,2 milliós csúcs óta folyamatosan csökkent a kérelmek száma,

tavaly például 11 százalékkal – mutatott rá a Berliner Morgenpost.

Emelkedést idén mindenekelőtt Franciaországban tapasztaltak, ahol kilenc hónap alatt 87 095 első alkalommal benyújtott menedékjogi kérelmet regisztráltak, 18 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Ugyancsak nagyarányú a növekedés Spanyolországban, ahol 17 százalékkal 79 735-re emelkedett a kérelmek száma.

Az EU egészét tekintve

az újonnan érkezett menedékkérők legnagyobb csoportjait a szíriai, az afganisztáni és a venezuelai állampolgárok alkotják.

Az Eurostat kimutatása szerint továbbra is Németország az első számú célország, de a kérelmek számát tekintve kitart a csökkenés trendje, amely a 2015-ös 890 ezres csúcs után kezdődött.

Az Eurostatnak októberi és novemberi adatai is vannak Németországból, ezek alapján 11 hónap alatt 133 270 menedékjogi kérelmet nyújtottak be első alkalommal a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalhoz (BAMF), ami 13 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. Tavaly valamivel nagyobb, 16 százalékos csökkenést jegyeztek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában