Szakképzés

2020.10.27. 13:02

Idén többen érettségiznek szakmai tantárgyakból emelt szinten

A járványügyi szabályok betartásával rendben zajlanak az őszi szakmai érettségi vizsgák. Idén 902 diák kezdte meg érettségi vizsgáját szakmai ismeretekből, ebből 339-en emelt szinten, ami az előző évhez képest több mint háromszoros növekedést jelent – tájékoztatott kedden az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A közleményben ismertetik:

a tavalyi adatokhoz képest háromszorosára nőtt az emelt szinten szakmai tantárgyból érettségiző tanulók száma.

A legtöbben informatikai ismeretekből vizsgáznak, de változatlanul sokan érettségiznek közgazdasági és kereskedelmi ismeretekből is. Emelt szinten jelentős erősödést mutat az egészségügyi és a kereskedelmi terület, ahogy a pedagógiai és rendészeti tantárgyakból vizsgázók száma is növekedett. Idén több szakmából vizsgázhattak a tanulók, ugyanis bizonyos ágazatokon belül specializációként jelentek meg új érettségi tantárgyak.

A növekedés fő oka a 2020-tól az alap- vagy osztatlan képzésre jelentkezők számára alapvető és általános felvételi követelmény, hogy legalább egy tárgyból emelt szintű érettségi eredménnyel vagy egy felsőfokú oklevéllel rendelkezzenek.

Szakirányú továbbtanulás esetén a jelentkezők az emelt szintű érettségi vizsgaeredmény után járó többletponthoz juthatnak.

Az őszi érettségi az iskolákra vonatkozó járványügyi szabályok betartása mellett zajlik. Ajánlott a maszk viselése és a védőtávolság tartása. Nem vehet részt az érettségin az a diák, aki hatósági karanténban van, igazoltan beteg vagy a testhőmérséklete a beléptetéskor végzett kötelező vizsgálatkor meghaladja az országos tisztifőorvos által meghatározott mértéket hangsúlyozta az ITM.

A magyar gazdaság versenyképességének további fejlődéséhez kiválóan képzett szakemberekre van szükség minden ágazatban.

A 2020-ban induló 5 éves technikumi rendszer bevezetése még vonzóbbá tette a szakképzést.

A technikus szakmai vizsga után, annak eredményétől függően járó pontszámok jelentősen javítják a fiatalok szakirányú felsőoktatásba való felvételének esélyeit olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában