veszélyes munka

2020.12.23. 07:38

Idén is Mexikóban gyilkolták meg a legtöbb újságírót

Idén is Mexikóban gyilkolták meg a legtöbb újságírót munkájával összefüggésben, utána Afganisztán és a Fülöp-szigetek következik – állapítja meg szerdán közölt éves jelentésében a Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) nevű, New York-i székhelyű jogvédő szervezet.

A világon 30 újságírót gyilkoltak meg december 15-éig, közülük 21-et munkájával összefüggésben. Tavaly 26-ot, és közülük 10-et munkája miatt. A CPJ még vizsgál 15 esetet, amelyben újságírót öltek, hogy köze volt-e a halálának ahhoz, amit csinált.

Mexikóban legalább négy újságíró volt célzott gyilkosság áldozata 2020-ban, egyet akkor öltek meg, amikor fotózott egy bűnügyi helyszínen.

A CPJ elismerte, hogy más jogvédő szervezetek eltérő számokat ismernek, mégis Mexikó a legveszélyesebb ország az újságírók számára a nyugati féltekén. Az országban számos drogkereskedő és egyéb bűnbanda garázdálkodik, és nagyon elterjedt a hivatali korrupció.

Afganisztánban legkevesebb négy újságírót gyilkoltak meg az idén, a Fülöp-szigeteken pedig hármat.

Szintén a CPJ készített jelentést arról nemrég, hogy soha olyan sok újságíró nem volt börtönben a világon, mint idén, és hozzátette: ennek az lehet az oka, hogy

számos autokrata kormány próbálta erőteljesen korlátozni a koronavírus-járványról és a tiltakozó megmozdulásokról szóló tudósításokat.

December 1-jén legalább 274 újságíró volt börtönben, a legtöbb azóta, hogy a CPJ a '90-es évek elején elkezdte gyűjteni az erre vonatkozó adatokat. Tavaly december 1-jén ez a szám 250 volt. A legtöbb újságírót Kínában, Törökországban, Egyiptomban és Szaúd-Arábiában vették őrizetbe a szervezet adatai szerint ebben az évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában