Ország-világ

2021.06.22. 10:13

Idén is érvényben maradhat a nyelvvizsga-amnesztia (videó)

Az Operatív Törzs támogatja a javaslatot.

Nyíregyháza, 2020. június 8. A nyelvvizsga hiányában eddig ki nem adott diplomákat készítik elõ az egyetem munkatársai a Nyíregyházi Egyetemen 2020. június 8-án. Az elmúlt években a Nyíregyházi Egyetemen több mint háromezer diplomát nem tudtak kiállítani nyelvvizsga hiányában. A nyelvvizsga nélküli oklevélkiadás lehetõségével élve az elmúlt hetekben 3100, az egyetemen végzett hallgató adta be elektronikusan az adategyeztetõ lapját. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Idén is átvehetik a diplomájukat azok, akik sikeres záróvizsgát tettek, de nem rendelkeznek nyelvvizsgával – hangzott el a társadalmi újraindításért felelős operatív törzs tájékoztatóján. A javaslatról szerdán tárgyal majd a kormány – írja az Origo.

A mostani járványügyi helyzetről is tájékozódott az Operatív Törzs, és továbbra is kedvező a helyzet a magas átoltottságnak köszönhetően – mondta Novák Katalin. A családokért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, hogy június végéig biztosítják a gyermekfelügyeletet a köznevelési intézményekben, de ezzel párhuzamosan zajlanak a táborok.

150 ezer táborozón fognak idén segíteni

Egész nyáron lehet a köznevelési intézményeknek táborokat szervezni – közölte a miniszter.

Novák Katalin elmondta, hogy a közművelődési intézményekben tartott esküvőkre az esküvőkre vonatkozó szabályok érvényesek. A miniszter szólt arról is, hogy az érvényben lévő védelmi intézkedések felülvizsgálata is megkezdődött.

Marad az amnesztia

Schanda Tamás, az ITM parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy az egyetemek jól reagáltak a koronavírus-járványra. Szükséges a megfelelő nyelvtudás ismerete a diákok sikerességéhez – tette hozzá.

Körülbelül 20 ezer diplomázó hallgatónak nincsen meg a nyelvvizsgája – ismertette az államtitkár. Az érintett szervezetek azt javasolták, hogy aki 2021. június 30-ig sikeres záróvizsgát tett, az könnyítést kapjon.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is átvehetik majd a diplomát a fiatalok nyelvvizsga nélkül – tette hozzá.

Novák Katalin elmondta, hogy az Operatív Törzs támogatja, hogy idén is legyen nyelvvizsga-amnesztia.

A miniszter szólt arról is, hogy 80 millió forint jut ifjúsági szervezetek számára pályázati úton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában