Szavazóköri névjegyzék

2019.03.20. 07:03

Holnaptól lehet benyújtani a választási kérelmeket

Csütörtöktől lehet a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választáshoz kapcsolódó, a szavazóköri névjegyzékkel összefüggő kérelmeket benyújtani a választási irodáknál.

Budapest, 2016. október 2. Nyitrai Eszter gyermekei, Bendegúz (b2) és Borisz (b) társaságában szavaz a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53. szavazókörben a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. A népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történõ kötelezõ betelepítésével kapcsolatban írták ki. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Koszticsák Szilárd

Tavaly év végén megváltoztak a választás némely szabályai, így a korábbiaktól eltérően – függetlenül a szavazás kitűzésének időpontjától – már csak a szavazást megelőző 66. naptól, vagyis az idei EP-választás esetében március 21-étől lehet a választási kérelmeket benyújtani a választási irodákhoz.

A választópolgárok egyebek mellett

  • az átjelentkezésre,
  • a külképviseleti szavazásra jelentkezésre,
  • a mozgóurna-igénylésre, valamint
  • az akadálymentes szavazókör igénylésére
  • vonatkozó kérelmeiket nyújthatják be a lakóhelyük szerinti választási irodákhoz.

    A kérelmeket személyesen és levélben a helyi választási irodáknál lehet benyújtani vagy online a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, a www.valasztas.hu oldalon.

    Vannak bizonyos kérelmek, amelyeket a választás kitűzésétől függetlenül, folyamatosan be lehet nyújtani. Ilyen például a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok választási regisztrációja, a személyes adatok kiadásának megtiltása vagy más uniós tagállam polgárainak választói névjegyzékbe vétele az EP magyar tagjainak választására.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában