senkivel nem barátkozott

2019.12.20. 10:29

Hobbiból járt lőni a moszkvai merénylő

Orosz sajtóforrások szerint a 39 éves Jevgenyij Manyurov volt az a fegyveres támadó, akit csütörtök este ártalmatlanná tettek a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB, a KGB egyik utódszervezete)) székházánál.

Moszkva, 2019. december 19. Rendõrök az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) moszkvai székházánál, ahol egy ismeretlen elkövetõ lövöldözött 2019. december 19-én. A szolgálat egyik alkalmazottja életét vesztette, az incidensben öten megsebesültek. A biztonsági erõk ártalmatlanná tették az elkövetõt. MTI/AP/Ilja Varlamov

Forrás: MTI/AP

Fotó: Ilja Varlamov

A Komszomolszkaja Pravda című bulvárlap a biztonsági erők által likvidált gyanúsított anyjára hivatkozva azt írta, hogy Manyurov a fővároshoz közeli Podolszk lakosa volt. A férfi a hadseregben sosem szolgált. Gyerekkorában bokszolt, és más önvédelmi sporttal is foglalkozott, az elmúlt 3-4 évben pedig hobbiszinten lőni járt egy moszkvai klubba.

A Telegram messengeren működő Baza hírcsatorna úgy értesült, hogy Manyurov novemberben harmadik helyezést ért el egy IDPA-versenyen (Nemzetközi Védelmi Pisztoly Szövetség, olyan lövészsport, amely élethű szituációkat szimulál.)

Manyurov anyja elmondta, hogy fia sosem nősült meg, barátnője nem volt, és senkivel sem barátkozott.

A VKontaktye közösségi oldalon Jevgenyij Manyurov néven bejegyzett profil tulajdonosa elvégezte az Orosz Igazságügyi Akadémiát, a moszkvai Gazdasági Főiskolán reklámkommunikáció szociológiai elemzését tanulmányozta. 2014-től jogi tanácsadóként majd vagyonőrként dolgozott, de az utóbbi időben nem volt munkája.

A Komszomolszkaja Pravda értesülése szerint Manyurov az utóbbi időben többször beszélt „valami arabokkal” telefonon. A férfinak hét fegyver tartására volt engedélye.

A Baza és a REN-TV úgy tudja, hogy a hatóságok pénteken átkutatták a podolszki lakást, ahol Manyurov az anyjával élt. A nyomozók iratokat, adathordozókat és fegyvereket foglaltak le.

A csütörtök esti moszkvai fegyveres támadás következtében a hivatalos források szerint az FSZB egy munkatársa életét vesztette és további öt ember megsebesült,

egyikük polgári személy. Az incidenst hivatalosan nem minősítették terrortámadásnak. Az ügyben az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) eljárást indított rendvédelmi szervek tagjai életének veszélyeztetése címen.

A Kommerszant című lap úgy tudja, hogy a feketébe öltözött, kalasnyikovval felfegyverkezett Manyurov előbb megpróbált behatolni az FSZB fogadóirodájába a Kuznyeckij Moszt utcában, majd amikor rájött, hogy ezt fegyveresen nem tudja megtenni, a szolgálat központi épülete felé vette az irányt. Már az utcán lövöldözni kezdett a biztonsági emberekre és a járókelőkre.

A támadóval mesterlövész végzett. A hátizsákjában talált robbanószerkezetet a tűzszerészek egy robot segítségével lőtték szét.

Az orosz sajtóban megjelent értesüléseket hivatalosan nem erősítették meg.

Borítókép: Rendőrök az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) moszkvai székházánál, ahol egy ismeretlen elkövető lövöldözött 2019. december 19-én. A szolgálat egyik alkalmazottja életét vesztette, az incidensben öten megsebesültek. A biztonsági erők ártalmatlanná tették az elkövetőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában