13°
25°
15°

Csányi Sándor nem hagyományos bankár

A kelet-közép-európai régió legnagyobb pénzintézetének vezére és résztulajdonosa sikeres vállalkozó. Vezetőtársaiban feltétel nélkül megbízik, de a családja mindig az első helyen áll. Sikerének titka, hogy nehéz helyzetekben is képes gyors döntést hozni.

Csányi Sándor az általános iskola után, tanárai ellenvéleményét figyelmen kívül hagyva, Budapestre ment középiskolába. Azzal búcsúzott szüleitől, hogy fog még ő ötezer forintot keresni. Sikerült!

– A nyolcezres lélekszámú Jászárokszállásról származik, ahol szülei többnyire mezőgazdasági tevékenységgel foglalkoztak. Hogy került az OTP elnök-vezérigazgatói székébe?

– A bankok iránti érdeklődést egy gyermekkori élmény keltette fel bennem. Édesanyám nagynénje minden nyáron nálunk nyaralt. Ilyenkor a fia, aki az OTP-nél dolgozott, autóval hozta el hozzánk. Mindig egy nagy doboz csokival és cukorkával állított be. Számomra ez jelentette a gazdagság netovábbját. Árokszálláson akkoriban egy magánautó volt összesen, és a heti zsebpénzem két forint volt.

– Szülei szerint már tizenéves korában is tudta, hogyan kell munkára bírni másokat.
A ház körüli teendők elvégzésére tucatnyi barátjából brigádot szervezett, saját magának pedig az irányítási feladatokat tartotta fenn. Az OTP-t is ezzel a módszerrel vezeti?
– Igen, én határozom meg a fő csapásirányt. Azokat a vezetőket gyűjtöm magam köré, akikben meg tudok bízni, akik mindig a bank érdekében cselekednek, így rájuk lehet bízni feladatokat.

– Nem lehet könnyű ilyen munkatársakat találni.
– Jó emberismerő vagyok. Félórás beszélgetés után 90 százalékos pontossággal meg tudom ítélni, kivel is állok szemben.

– Hallgat mások szakmai érveire, mielőtt dönt?
– Nem érvényes rám a mondás, hogy csak egyszer tévedtem: amikor azt gondoltam, hogy tévedek. Ha két helyettesem ellentétes álláspontot képvisel, még egyszer át szoktam gondolni a dolgot.

– Egy állami bank vezető tisztviselőjéből lett Magyarország legbefolyásosabb bankár-üzletembere. Születni kell arra, hogy valaki jó vezető legyen?
– Legalább kilencven százalékban. De bátorság is kell a régi módszerek elvetéséhez. A függetlenség is fontos, főleg anyagi szempontból.

– Mit érzett, amikor először munkába állt a banknál 1992-ben?
– Nehéz volt elfogadtatni magam, hiába tudtam a bankról mindent, amit tudni kellett.
Az OTP-t akkoriban nem sokra tartották az emberek. A gyermekeim először szégyellték a kinevezésemet.

– Ma viszont az átlagember szemében ön a legismertebb magyar bankár. Büszke a pályafutására?
– Egy kudarcra ítélt helyi bankból sikerült a térség meghatározó pénzügyi szolgáltatójává válnunk. A külföldi terjeszkedést a menedzsment és a befektetők ellenkezése mellett vittem véghez. Egy szakadékon azonban nem lehet két kis ugrással átmenni. Vállalni kell a kockázatot. A cég piaci értéke eközben 300 millióról 6 milliárd amerikai dollárra nőtt (jelenlegi árfolyamon 60 milliárd, illetve 1200 milliárd forint), a közeljövőben pedig eléri a tízmilliárd dollárt, azaz a 2000 milliárd forintot. Öt éven belül Európa legnagyobb bankjai közé tartozhat. Legbüszkébb mégis a gyermekeimre vagyok, és arra, hogy érzem a szeretetüket.

– Ifjúkorában 16-18 órát dolgozott. Nappal a Pénzügyminisztériumban, délután egy középiskolában tanított, éjszaka kollégiumban nevelte a nebulókat, és emellett a folyosón járkálva készült az egyetemi vizsgákra. Mostanság hány órát dolgozik naponta?
– Átlagban körülbelül tizennégyet. Rendszerint éjfél után fekszem le, és hat körül ébredek. A kisfiam szerint olyan vagyok, mint egy szellem. Néha feltűnök otthon…
– Nem csoda. Az OTP sem nevezhető kisvállalkozásnak, de ezenkívül még 15 tisztséget lát el, számos magánvállalkozása van. Mindemellett öt gyermek édesapja. Mikor volt utoljára szülői értekezleten?
– A múlt héten.

– Mikor beszéli meg gyermekeivel a problémáikat?
– A hétvégéket mindig a családommal töltöm, ez alól nincs kivétel. Engem már miniszter is hívott szombati reggelire, azt sem vállaltam. Hetente kétszer nyolc előtt megyek haza a gyerekekhez, ezért akár egy tárgyalásról is felállok.

– A feleségét milyen időközönként viszi el egy-egy gyertyafényes vacsorára?
– Előfordul. De nem vagyok romantikus alkat. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincsenek érzelmeim. Nagyon szeretem
a családomat és a feleségemet. Ügyelünk arra, hogy időnk egy részét kettesben töltsük.
– Legközelebb hova mennek?
– Még nem tudom. Általában az Adriára járunk vitorlázni. De a Balatont is szeretem. Somogyban pedig vadászni szoktam. Telente egyszer elmegyünk síelni, általában Ausztriába, a téli szünetben pedig egy melegebb, déli országba a gyerekekkel.

– Hogyan férnek el heten egy autóban?
– Ha együtt van a család, akkor Chrysler Voyagerrel utazunk. Egyedül a jelenlegi 500-as Mercedesemmel járok. A vadászszenvedélyem miatt szükségem van a négykerékhajtású autókra.

– Tudvalévő, hogy kedvenc időtöltése a vadászat, ami
a rossz nyelvek szerint még mindig a kapcsolatépítés,
az üzleti alkuk terepe. A közelmúltban nem vadászott véletlenül Draskovics Tiborral vagy Gyurcsány Ferenccel, mielőtt sikerült elérnie, hogy mégse kelljen 24 százalékos bankadót fizetni?
– Nem. Csak azokkal vadászom együtt, akikkel bensőségesen jó a viszonyom. Számomra ez csupán sport, ezért nem is fogadok el meghívásokat, csak a legszűkebb ismeretségi körből.

– Marad ideje mindemellett
a magánvállalkozásaira?
– Elvben nem sok, de teremtek magamnak. Szeretem a kockázatot és a játékot. Olyan ez nekem, mint három aduból az ulti. Szükségem van a kihívásokra, és erőt ad a mindennapokhoz, ha azokat megoldom.

– Hogyan határozná meg önmagát? Bankár inkább vagy vállalkozó?
– Nem vagyok bankártípus. Vállalkozóként pedig nem csupán a profit érdekel. Fontos ugyan a jövedelmezőség, de számomra a márkaépítés és vállalataim megbízhatósága legalább olyan fontos. Arra is figyelek, hogy visszaforgassam a pénzt a vállalkozásokba, hogy a dolgozóknak biztos munkahelyük legyen.

– Sikeres befektetőként mit ajánlana ma az olvasóknak?
– A mezőgazdaságnak komoly távlatai vannak, 2007-től ismét felszállóágba kerül majd az ágazat. A telekommunikáció és a feldolgozóipar is nagy jövő előtt áll, a távol-keleti konfliktus miatt pedig átrajzolódik majd az idegenforgalmi célpontok térképe. Ez szintén üzletet hozhat számunkra. De legőszintébben az OTP-részvényeket ajánlom, amelyeket még most is érdemes vásárolni.

– Amikor Jászárokszállásról Budapestre jött iskolába, úgy búcsúzott szüleitől, hogy „leszek én még miniszter”. Melyik székben látná magát szívesen?
– Ma már egyikben sem.

– Az egyik ismerőse szerint ön olyan vadász, aki képes sokáig várni, de fürgén lép,
ha le kell csapni a zsákmányra. Elárulná, hogy most mire készül?
– Nem. Annyi bizonyos, hogy Magyarország után már a közép-európai térséget is lassan kinövi az OTP. Úgy érzem, hogy cégünk vezetése felkészült és megfelelő gyakorlattal rendelkezik bármely európai bank irányítására, így lassan az irányt Nyugat-Európa felé vesszük.

Névjegy

Csányi Sándor 1953-ban született Jászárokszálláson, termelőszövetkezeti dolgozó apa és fonalhajtó anya második fiaként. Általános iskolája után a budapesti I. István Közgazdasági Szakközépiskolába jelentkezett. Azzal búcsúzott szüleitől, hogy fog még ő „ötezer forintot keresni”. Vidéki fiúként nehezen fogadtatta el magát Budapesten. A Pénzügyi és Számviteli Főiskolán 1974-ben szerzett diplomát. Elvégezte a Közgazdaság-tudományi Egyetemet 1980-ban, három évre rá pedig doktorált lakossági hitelezésből és betétgyűjtésből.
Munkahelyei: Pénzügyminisztérium, Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium, Magyar Hitelbank, Kereskedelmi és Hitelbank, OTP. A Mol és a Matáv irányításában is részt vett.
Elismerések, díjak
1996: a Világgazdasági Fórum a Global Leaders for Tomorrow (a holnap nagy jelentőségű vezetői) közé választotta
1998: a Global Finance pénzügyi folyóirat az üzleti világ 600 legmeghatározóbb személyisége közé sorolta
1999: a Wall Street Journal Europe Közép-Európa tíz legjobb vállalatirányítója közé rangsorolta
2000: az Év vállalkozója Magyarországon
2001: az Év bankára Magyarországon
2004: az Ernst & Young tanácsadó cég által alapított Az év üzletembere díj
Kedvencek
Vadászterület: a somogyi dombvidék erdei
Vad: a vaddisznó, téli vadászatokon
Bor: a Csányi-pincészet 2002-es évjáratának minden bora, de különösen a Cabernet Franc és Merlot
Autó: Mercedes 500s 4×4, Chrysler Grand Voyager
Nyaralóhely: Adria, Balaton
Hobbi: vitorlázás, foci, tenisz, vadászat, horgászat, síelés

Békéscsaba
Busi Ottó
Erősítik az István malom falait: hamarosan megindulhat a forgalom
JEGYZET / 31 perce
Daszul, a bombázó
„Lenyűgözött, hogy milyen nagy szívvel játszott a csapatom.”
Gyász
MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezem Hajdú Imrére. Fél éve hogy elmentél, nagyon hiányzol. Szerető feleséged: Irénke
"Minden féltve őrzött dolognál jobban őrizd meg a szívedet, mert onnan indul ki az élet." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Ráfi Péterné Gyula, Rákóczi F. u. 12. sz. alatti lakos, 81 éves korában elhunyt. Temetése 2019. július 19-én 12 órakor lesz a Gyulai Szentháromság Temetőben. Ezúton mondunk kösznetet mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek, fájdalmunkat enyhíteni igyekeznek. A gyászoló család
"Nem hal meg az, ki szívünkben örökké él!" Megemlékezés Dékány Józsefné, szül. Blényesi Mária Magdolna, halálának 5 éves évfordulóján. Hű férje és családja
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Offenwágner József békéscsabai lakos 2019. július 5-én, 77 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. július 18-án 10 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezután a család a folyóba helyezi el a hamvait. Megjelentek kegyeletüket egy szál virággal róhatják le. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Balastyák Ferenc békéscsabai lakos 2019. július 6-án, 61 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. július 31-én 9 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Baukó Andrásné szül. Gáczei Mária Békéscsaba, Gajdács utcai lakos 88 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. július 17-én 12 órakor lesz a békéscsabai Tompa utcai evangélikus temetőben. A gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS " Amin nektek csend és nyugalom Az nekünk örökös fájdalom." Bezerédi Pál Bezerédi Pálné szül. Borza Erzsébet halálának 14. halálának 30. évfordulóján. Gyerekei és unokái.
"Álmodtál Te életedben sok-sok szépet, De a kegyetlen sors fiatalon mindent összetépett." MEGEMLÉKEZÉS Örök fájdalommal és soha el nem múló szeretettel emlékezünk Szaszák Pál halálának 12. évfordulóján. Gyermekeid, szerető szüleid, testvéred és családja
"Ha emlegettek, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, Mert én már Istennél vagyok." GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy Berényi Józsefné szül. Békészki Mária békéscsabai lakos 2019. július 9-én, 83 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. július 19-én 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Akit őriz a szívünk, nem hal meg soha, Akit lelkünkkel látunk, nem megy el soha. MEGEMLÉKEZÉS Örök fájdalommal emlékezünk Voják Gábor László halálának 11. évfordulóján. Édesanyja, testvére és családja
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Andrej Andrásné szül. Kacsala Ilona békéscsabai lakos 2019. július 8-án, életének 74. évében örökre elaludt. A gyászoló család
"Dolgos keze, szerető szíve örökre megpihent." GYÁSZHÍR Megtört szívvel tudatjuk, hogy szerető Férjem, Édesapánk és Nagyapánk Tóth Géza 80 éves korában súlyos betegség után 2019. július 8-án megpihent. Búcsúztatása katonai tiszteletadással 2019. július 16-án 10 órakor a békéscsabai Ligeti temetőben lesz. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Verók Lajosné szül. Viczián Mária békéscsabai lakos 2019. július 3-án, életének 93. évében örökre megpihent. Hamvait 2019. július 16-án 10 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Vörös Károly békéscsabai lakos 2019. július 8-án, 84 éves korában elhunyt. Drága halottunkat 2019. július 18-án 13 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Meghalni oly korán miért siettél, Mikor úgy szerettünk, s te is úgy szerettél." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Korcsmáros Mária Gyöngyi (Volán dolgozó) békéscsabai lakos 59 évesen türelemmel viselt, hosszú betegség után 2019. július 8-án elhunyt. Drága halottunkat 2019. július 16-án 14 órakor kísérjük utolsó útjára a békéscsabai Tompa utcai temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Máténé Kittel Magdi élelmiszeripari üzemmérnök a mi Ducikánk türelemmel viselt, súlyos betegsége után 2019. július 10-én elment közülünk. Hamvasztás utáni búcsúztatója kívánsága szerint szűk családi körben lesz, mely után a családi sírban helyezzük örök nyugalomra. Ezúton köszönjük meg mindenki megtisztelő együttérzését és kérjük a továbbiakban a részvétnyilvánítások mindennemű mellőzését. Megértésüket köszönjük.
"Ha emlegettek, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok mosolyogjatok, Mert én már Istennél vagyok." GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy Zahorán Jánosné szül. Hrabovszki Erzsébet békéscsabai lakos 2019. július 5-én, 87 éves korában elhunyt. Szeretett halottunktól 2019. július 12-én 11 órakor veszünk végső búcsút a békéscsabai Tompa utcai evangélikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Arcod örök marad, Nem száll el szavad, Minden mosolyod a szívünkben marad." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Szabó Istvánra (nyugalmazott mozdonyvezető - Bánkút) halálának 1. évfordulóján. Szerető családja
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Leszkó András békéscsabai lakos életének 97. évében csendesen megpihent. Temetése 2019. július 12-én 16 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Pintér Endréné szül. Varga Edit békéscsabai lakos 2019. július 6-án, 62 éves korában elhunyt. Temetése 2019. július 15-én 13 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család
orvostudomány / 53 perce
Nanorészecskékkel harcolnának a mellrák ellen
Tesztelve / 1 órája
Ütős telefon, nagyon nyerő áron: Xiaomi Mi 9T
hidden peak / 8 órája
Csütörtökön kezdheti meg a csúcstámadást Varga Csaba
vissza a kezdetekhez / 8 órája
Újabb névvel bővül a THE 69 EYES turné (videó)
elismerés / 8 órája
Világhírű hangszergyártól kapnak életműdíjat a Szörényi testvérek
Bajnokok Ligája / 9 órája
Kettős győzelemmel jutott tovább a Ferencváros