Csányi Sándor nem hagyományos bankár

A kelet-közép-európai régió legnagyobb pénzintézetének vezére és résztulajdonosa sikeres vállalkozó. Vezetőtársaiban feltétel nélkül megbízik, de a családja mindig az első helyen áll. Sikerének titka, hogy nehéz helyzetekben is képes gyors döntést hozni.

Csányi Sándor az általános iskola után, tanárai ellenvéleményét figyelmen kívül hagyva, Budapestre ment középiskolába. Azzal búcsúzott szüleitől, hogy fog még ő ötezer forintot keresni. Sikerült!

– A nyolcezres lélekszámú Jászárokszállásról származik, ahol szülei többnyire mezőgazdasági tevékenységgel foglalkoztak. Hogy került az OTP elnök-vezérigazgatói székébe?

– A bankok iránti érdeklődést egy gyermekkori élmény keltette fel bennem. Édesanyám nagynénje minden nyáron nálunk nyaralt. Ilyenkor a fia, aki az OTP-nél dolgozott, autóval hozta el hozzánk. Mindig egy nagy doboz csokival és cukorkával állított be. Számomra ez jelentette a gazdagság netovábbját. Árokszálláson akkoriban egy magánautó volt összesen, és a heti zsebpénzem két forint volt.

– Szülei szerint már tizenéves korában is tudta, hogyan kell munkára bírni másokat.
A ház körüli teendők elvégzésére tucatnyi barátjából brigádot szervezett, saját magának pedig az irányítási feladatokat tartotta fenn. Az OTP-t is ezzel a módszerrel vezeti?
– Igen, én határozom meg a fő csapásirányt. Azokat a vezetőket gyűjtöm magam köré, akikben meg tudok bízni, akik mindig a bank érdekében cselekednek, így rájuk lehet bízni feladatokat.

– Nem lehet könnyű ilyen munkatársakat találni.
– Jó emberismerő vagyok. Félórás beszélgetés után 90 százalékos pontossággal meg tudom ítélni, kivel is állok szemben.

– Hallgat mások szakmai érveire, mielőtt dönt?
– Nem érvényes rám a mondás, hogy csak egyszer tévedtem: amikor azt gondoltam, hogy tévedek. Ha két helyettesem ellentétes álláspontot képvisel, még egyszer át szoktam gondolni a dolgot.

– Egy állami bank vezető tisztviselőjéből lett Magyarország legbefolyásosabb bankár-üzletembere. Születni kell arra, hogy valaki jó vezető legyen?
– Legalább kilencven százalékban. De bátorság is kell a régi módszerek elvetéséhez. A függetlenség is fontos, főleg anyagi szempontból.

– Mit érzett, amikor először munkába állt a banknál 1992-ben?
– Nehéz volt elfogadtatni magam, hiába tudtam a bankról mindent, amit tudni kellett.
Az OTP-t akkoriban nem sokra tartották az emberek. A gyermekeim először szégyellték a kinevezésemet.

– Ma viszont az átlagember szemében ön a legismertebb magyar bankár. Büszke a pályafutására?
– Egy kudarcra ítélt helyi bankból sikerült a térség meghatározó pénzügyi szolgáltatójává válnunk. A külföldi terjeszkedést a menedzsment és a befektetők ellenkezése mellett vittem véghez. Egy szakadékon azonban nem lehet két kis ugrással átmenni. Vállalni kell a kockázatot. A cég piaci értéke eközben 300 millióról 6 milliárd amerikai dollárra nőtt (jelenlegi árfolyamon 60 milliárd, illetve 1200 milliárd forint), a közeljövőben pedig eléri a tízmilliárd dollárt, azaz a 2000 milliárd forintot. Öt éven belül Európa legnagyobb bankjai közé tartozhat. Legbüszkébb mégis a gyermekeimre vagyok, és arra, hogy érzem a szeretetüket.

– Ifjúkorában 16-18 órát dolgozott. Nappal a Pénzügyminisztériumban, délután egy középiskolában tanított, éjszaka kollégiumban nevelte a nebulókat, és emellett a folyosón járkálva készült az egyetemi vizsgákra. Mostanság hány órát dolgozik naponta?
– Átlagban körülbelül tizennégyet. Rendszerint éjfél után fekszem le, és hat körül ébredek. A kisfiam szerint olyan vagyok, mint egy szellem. Néha feltűnök otthon…
– Nem csoda. Az OTP sem nevezhető kisvállalkozásnak, de ezenkívül még 15 tisztséget lát el, számos magánvállalkozása van. Mindemellett öt gyermek édesapja. Mikor volt utoljára szülői értekezleten?
– A múlt héten.

– Mikor beszéli meg gyermekeivel a problémáikat?
– A hétvégéket mindig a családommal töltöm, ez alól nincs kivétel. Engem már miniszter is hívott szombati reggelire, azt sem vállaltam. Hetente kétszer nyolc előtt megyek haza a gyerekekhez, ezért akár egy tárgyalásról is felállok.

– A feleségét milyen időközönként viszi el egy-egy gyertyafényes vacsorára?
– Előfordul. De nem vagyok romantikus alkat. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincsenek érzelmeim. Nagyon szeretem
a családomat és a feleségemet. Ügyelünk arra, hogy időnk egy részét kettesben töltsük.
– Legközelebb hova mennek?
– Még nem tudom. Általában az Adriára járunk vitorlázni. De a Balatont is szeretem. Somogyban pedig vadászni szoktam. Telente egyszer elmegyünk síelni, általában Ausztriába, a téli szünetben pedig egy melegebb, déli országba a gyerekekkel.

– Hogyan férnek el heten egy autóban?
– Ha együtt van a család, akkor Chrysler Voyagerrel utazunk. Egyedül a jelenlegi 500-as Mercedesemmel járok. A vadászszenvedélyem miatt szükségem van a négykerékhajtású autókra.

– Tudvalévő, hogy kedvenc időtöltése a vadászat, ami
a rossz nyelvek szerint még mindig a kapcsolatépítés,
az üzleti alkuk terepe. A közelmúltban nem vadászott véletlenül Draskovics Tiborral vagy Gyurcsány Ferenccel, mielőtt sikerült elérnie, hogy mégse kelljen 24 százalékos bankadót fizetni?
– Nem. Csak azokkal vadászom együtt, akikkel bensőségesen jó a viszonyom. Számomra ez csupán sport, ezért nem is fogadok el meghívásokat, csak a legszűkebb ismeretségi körből.

– Marad ideje mindemellett
a magánvállalkozásaira?
– Elvben nem sok, de teremtek magamnak. Szeretem a kockázatot és a játékot. Olyan ez nekem, mint három aduból az ulti. Szükségem van a kihívásokra, és erőt ad a mindennapokhoz, ha azokat megoldom.

– Hogyan határozná meg önmagát? Bankár inkább vagy vállalkozó?
– Nem vagyok bankártípus. Vállalkozóként pedig nem csupán a profit érdekel. Fontos ugyan a jövedelmezőség, de számomra a márkaépítés és vállalataim megbízhatósága legalább olyan fontos. Arra is figyelek, hogy visszaforgassam a pénzt a vállalkozásokba, hogy a dolgozóknak biztos munkahelyük legyen.

– Sikeres befektetőként mit ajánlana ma az olvasóknak?
– A mezőgazdaságnak komoly távlatai vannak, 2007-től ismét felszállóágba kerül majd az ágazat. A telekommunikáció és a feldolgozóipar is nagy jövő előtt áll, a távol-keleti konfliktus miatt pedig átrajzolódik majd az idegenforgalmi célpontok térképe. Ez szintén üzletet hozhat számunkra. De legőszintébben az OTP-részvényeket ajánlom, amelyeket még most is érdemes vásárolni.

– Amikor Jászárokszállásról Budapestre jött iskolába, úgy búcsúzott szüleitől, hogy „leszek én még miniszter”. Melyik székben látná magát szívesen?
– Ma már egyikben sem.

– Az egyik ismerőse szerint ön olyan vadász, aki képes sokáig várni, de fürgén lép,
ha le kell csapni a zsákmányra. Elárulná, hogy most mire készül?
– Nem. Annyi bizonyos, hogy Magyarország után már a közép-európai térséget is lassan kinövi az OTP. Úgy érzem, hogy cégünk vezetése felkészült és megfelelő gyakorlattal rendelkezik bármely európai bank irányítására, így lassan az irányt Nyugat-Európa felé vesszük.

Névjegy

Csányi Sándor 1953-ban született Jászárokszálláson, termelőszövetkezeti dolgozó apa és fonalhajtó anya második fiaként. Általános iskolája után a budapesti I. István Közgazdasági Szakközépiskolába jelentkezett. Azzal búcsúzott szüleitől, hogy fog még ő „ötezer forintot keresni”. Vidéki fiúként nehezen fogadtatta el magát Budapesten. A Pénzügyi és Számviteli Főiskolán 1974-ben szerzett diplomát. Elvégezte a Közgazdaság-tudományi Egyetemet 1980-ban, három évre rá pedig doktorált lakossági hitelezésből és betétgyűjtésből.
Munkahelyei: Pénzügyminisztérium, Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium, Magyar Hitelbank, Kereskedelmi és Hitelbank, OTP. A Mol és a Matáv irányításában is részt vett.
Elismerések, díjak
1996: a Világgazdasági Fórum a Global Leaders for Tomorrow (a holnap nagy jelentőségű vezetői) közé választotta
1998: a Global Finance pénzügyi folyóirat az üzleti világ 600 legmeghatározóbb személyisége közé sorolta
1999: a Wall Street Journal Europe Közép-Európa tíz legjobb vállalatirányítója közé rangsorolta
2000: az Év vállalkozója Magyarországon
2001: az Év bankára Magyarországon
2004: az Ernst & Young tanácsadó cég által alapított Az év üzletembere díj
Kedvencek
Vadászterület: a somogyi dombvidék erdei
Vad: a vaddisznó, téli vadászatokon
Bor: a Csányi-pincészet 2002-es évjáratának minden bora, de különösen a Cabernet Franc és Merlot
Autó: Mercedes 500s 4×4, Chrysler Grand Voyager
Nyaralóhely: Adria, Balaton
Hobbi: vitorlázás, foci, tenisz, vadászat, horgászat, síelés

Matteo Salvinivel
Százezrek tüntettek Rómában a baloldali olasz kormány ellen
elismerés / 7 órája
Életműdíjat kapott Jankovics Marcell és Gyulai Líviusz
A két alkotót az 50 éves szolnoki filmfesztiválon tüntették ki.
Gyász
"Nem múlnak el ők, akik a szívünkben élnek." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Laczkóné Kollár Katalin békéscsabai lakos 45 éves korában, és lánya Laczkó Regina békéscsabai lakos 16 éves korában 2019. október 04-én közlekedési baleset következtében elhunyt. Temetésük 2019. október 22-én 14 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. A gyászló család
GYÁSZHÍR Fájdalommal tudatjuk, hogy özv.Pálfi Mihályné szül.: Balogh Erzsébet békéscsabai(volt vésztői ) lakos 88 éves korában elhunyt. Temetése 2019.október 22-én 11 órakor lesz a Vésztői köztemetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk KISS FERENCNÉ szül: Nilgesz Mária Judit volt jaminai lakos 81. éves korában súlyos betegségben elhunyt. Hamvait családi körben helyeztük örök nyugalomra. Gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Nánási Jánosné született Medovarszki Mária Magdolna békéscsabai lakos 82 éves korában elhunyt. Temetése 2019. október 25.-én 14 órakor lesz a békéscsabai Zsigmond utcai katolikus temetőben. A gyászoló család
„Az édesanyák nem halnak meg , csak fáradt szívűk pihenni tér„ GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Kisházi Istvánné született Vass Mária ( szülész nő ) békéscsabai lakos 2019. október 10.-én 88 éves korában türelemmel viselt hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása szűk családi körben történik. A gyászoló család
"Az idő múlik, a fájdalom nő, nem hoz enyhülést a múló idő." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Bálint Lajos halálának 17. évfordulóján. Szerető családja.
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Nagyváthy Józsefné szül. Öllös Vilma békéscsabai lakos 2019. október 14-én, életének 93. évében hosszú betegség után elhunyt. Temetése 2019. október 18-án 13 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Baukó György Békéscsaba, Lencsési úti lakos 2019. október 13-án türelemmel viselt, hosszú betegség után 71 éves korában elhunyt. Drága elhunytunkat 2019. október 21-én 10 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Berényi úti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
" Nem az hal meg akit eltemetnek, csak az, kit elfelednek." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Vakarcs Istvánné szül. Kiss Eszter halálának 5. évfordulóján. Férjed és a család
"Elhagytál egy időre, De tudjuk, hogy nem örökre. Szívünk fájdalmában egy a vigaszunk, Hisszük, hogy egyszer találkozunk." GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szabó István 49 éves korában elhunyt. Temetése 2019. október 17-én 11 órakor lesz a mezőmegyeri köztemetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Gergely István Gyula, Szélső u. 1. szám alatti lakos 78 éves korában elhunyt. Temetése 2019. október 17-én 10 órakor lesz a gyulai református Új temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek, fájdalmunkat enyhíteni igyekeznek. A gyászoló család
"Mint egy gyertyaláng, lobban el az élet, Mint egy gyors folyó, rohannak az évek. A múltba visszanézve valami nagyon fáj, Valakit keresni, aki nincs már." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló szeretettel emlékezünk Ladnai Sándorné szül. Bosnyák Eszter halálának 3. évfordulóján. Szerető családja
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Frisnyicz Andrásné szül. Kocsis Etelka békéscsabai lakos 89 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2019. október 15-én 14 órakor lesz a mezőmegyeri köztemetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér.” GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Német Lajosné szül. Balogh Ilona békéscsabai lakos 67 éves korában csendesen megpihent. Búcsúztatása 2019. október 16-án 10 órakor lesz a békéscsabai Tompa utcai evangélikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Dolgos keze, szerető szíve örökre megpihent." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Baukó György gazdálkodó békéscsabai lakos 61 éves korában elhunyt. Szeretett férjem, édesapánk, nagyapám temetése 2019. október 14-én 10 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. Hálás szívvel köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Gyengéné Verik Mária Magdolna újkígyósi lakos türelemmel viselt hosszú betegség után 2019. október 3-án elhunyt. Drága halottunkat 2019. október 18-án 11 órakor kísérjük utolsó útjára a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Életed úgy múlt el, mint egy pillanat, De emléked szívünkben örökre megmarad." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Such János halálának 20. évfordulóján. Szerető családja.
"Szomorú az út, mely sírodhoz vezet. Már 3 éve nem láthatunk és nem beszélhetünk Veled. Az idő múlása nem hoz enyhülést, mert a fájdalmat elviselni egy élet is kevés. Egy váratlan percben életed véget ért, mint vihar a rózsát, a halál tépte szét. Egy fénykép, mely őrzi emléked, s egy út, mely elvette életed. A hiányod kegyetlen, nem pótol semmi sem." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló szeretettel emlékezünk Forgács István halálának 3. évfordulóján. Szerető családja
"Olyan szomorú, mikor üres lesz szívünk, S el kell temetni, akit igazán szeretünk." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Gömöri Zsuzsanna és Magyari Csaba haláluk 19. évfordulóján. Hiányotok örökké fáj. Szerető családjaid: Gömöri család, Szegfű mama, testvéreitek, barátaitok.
GYÁSZHÍR Fájdalommal tudatjuk, hogy Miklya Pál békéscsabai lakos 84 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2019. október 14-én 12 órakor lesz a békéscsabai Tabáni evangélikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, aki utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
csúcsformában / 7 órája
Fantasztikus híreket közölt Demjén Ferenc
NBI / 8 órája
Legyőzte a Fradi az Újpestet
ökológia / 9 órája
Többet tudhatunk meg a Balatonban zajló folyamatokról a jövőben
Kiscsákó / 9 órája
Gyufából készült a kastély
Cs. I.
recept / 10 órája
Gyors és könnyű: így készül a rozmaringos szűzpecsenye
Békéscsaba - Galériával / 10 órája
A hagyományokat őrizték kitolófánkkal, gőzön főttel
Nyemcsok László