Ostrom alatt áll Európa

2020.09.23. 17:36

Hidvéghi Balázs: erős külső határvédelemre van szükség

Magyarország szerint egyetlen tagállamra sem szabad rákényszeríteni a bevándorlást, ha polgárai nem akarják.

Magyarország álláspontja szerint erős külső határvédelemre van szükség, fokozni kell az együttműködést a migrációs származási országokkal, továbbá nem a bajt kell Európába hozni, hanem arra kell törekedni, hogy helyben segítsünk – közölte Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő szerdán Brüsszelben.

Az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagja kapcsán a képviselő kijelentette, Brüsszel az elmúlt években nem volt képes megállítani a bevándorlást.

Nem védte meg az EU külső határait, és nem küldte vissza azokat, akik illegálisan léptek be Európába. Ehelyett a bevándorlást állandósítani akarta, és kötelező betelepítéssel, kvótaalapú szétosztással akarta a tagállamokra erőszakolni azokat, akik törvénytelenül lépték át a határokat.

Magyarország szerint egyetlen tagállamra sem szabad rákényszeríteni a bevándorlást, ha polgárai nem akarják.

„A magyar álláspont 2015 óta egyértelmű és változatlan: nem kérünk a bevándorlásból. A magyar emberek több ízben világossá tették: nem akarják, sőt elutasítják, hogy Magyarországból bevándorlóország váljék” – fogalmazott Hidvéghi Balázs.

Leszögezte, hogy a bevándorlókat nem betelepíteni, nem szétosztani kell a tagországok között. Mindenkit, aki belépett az EU területére, de nincs jogosultsága ott maradni, ki kell toloncolni.

A menekültügyi kérelmeket a határokon kell elbírálni, még belépés előtt. Magyarország ezért a tranzitzónákra épülő, határ menti eljáráshoz hasonló elképzeléseket támogat.

A menedékkérők elosztását illetően pedig a nemrég bemutatott osztrák állásponttal ért egyet, miszerint semmilyen kötelező betelepítési kvótáról nem lehet szó – húzta alá.

Kérdésre válaszolva Hidvéghi Balázs azt mondta, Brüsszelnek értékelnie kellene azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a tagállamok, köztük Magyarország az uniós határok védelméért már korábban kifejtett, a ráfordított költségeket pedig meg kell térítenie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában