több mint ezer ember

2019.08.13. 23:10

Hazatérhettek az erdőtűz miatt kitelepített lakók Gran Canarián

A sziget középső, helyvidéki részén szombaton keletkezett erdőtűz miatt Tejeda, Artenara, Gáldar településekről kellett lakókat evakuálni, akik átmeneti szállásokon, sportközpontban, vendégházban, vagy hozzátartozóknál, illetve barátoknál töltötték az elmúlt napokat.

Forrás: AFP

Fotó: DESIREE MARTIN

Hazatérhetett az erdőtűz miatt kitelepített több mint ezer ember a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canarián – közölték a hatóságok kedden.

A spanyol közszolgálati televízió helyszíni beszámolója szerint többen azzal a félelemmel indultak útnak hazafelé, hogy vajon épségben találják-e otthonukat.

Azt már tudni lehet, hogy nem minden épület menekült meg a lángoktól, de a károk pontos felmérése csak a következő napokban kezdődik meg.

Ángel Víctor Torres, a szigetek elnöke keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a tűz ugyan nem terjedt tovább az elmúlt 24 órában, de még nem sikerült stabilizálniuk az oltásban közreműködőknek.

Hangsúlyozta, hogy az üdülőtelepek, ahol ilyenkor rengeteg a turista, nincsenek veszélyben.

A lángok 1500 hektárnyi területet pusztítottak el, amelynek kiterjedése meghaladja a 23 kilométert.

A tűzért felelősnek tartott 55 éves férfit előzetes letartóztatásáról döntött a bíróság keden, és szabadlábra helyezéséhez 25 ezer eurós (8 millió forint) óvadékot állapított meg, amit a gyanúsított kifizetett.

A sziget más részén Cazadores település közelében egy újabb erdőtüzet észleltek keddre virradóra, emiatt 25 embernek kellett elhagynia otthonát, de már ők is hazatérhettek. Ez a tűz 160 hektárnyi erdős területet pusztított el eddig.

A spanyol agrártárca adatai szerint a dél-európai oroszágban idén augusztus 4-ig összesen több mint 56 ezer hektárnyi zöldterület égett ki összesen mintegy nyolcezer különböző tűzesetben, ami négyszer nagyobb területet jelent mint tavaly ugyanebben az időszakban. A szakemberek szerint ennek magyarázata, hogy az idei esztendő jóval szárazabb a tavalyinál.

Borítókép: Tűzoltók dolgoznak a Gran Canarián pusztító tűzvésznél 2019. augusztus 13-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában