tüntetések

2018.07.07. 17:48

Hazarendelte Nicaraguából diplomatáinak egy részét az Egyesült Államok

A nagykövetség dolgozóit a nicaraguai kormányellenes tüntetések nyomán kialakult feszült helyzet miatt küldték haza.

A nagykövetség pénteki tájékoztatása szerint azokat a munkatársakat küldik haza, akiknek a munkája jelenleg nem elengedhetetlenül szükséges. Egyúttal azt tanácsolták az amerikai állampolgároknak, hogy ne utazzanak Nicaraguába, tekintettel az ottani jogsértésekre és zavargásokra, valamint arra, hogy az orvosi ellátás csak korlátozottan elérhető.

Nicaraguában április 18-án kezdődtek tiltakozások a kormányzat adóemelési és nyugdíjcsökkentési tervei ellen, ám a tüntetők most már Daniel Ortega elnök távozását és új választások kiírását követelik. A tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapásokban már legalább 230 – egyes források szerint több mint 300 – ember vesztette életét, és mintegy 1500-as megsebesültek.

A nicaraguai kormány szombat délutánra tüntetésre mozgósította saját híveit. Egy ellenzéki ernyőszervezet pedig jövő csütörtökre hirdetett tiltakozó felvonulást, amelyet egy nappal később a tervek szerint egy 24 órás általános sztrájk fog követni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában