Járvány

2020.05.19. 13:06

Hatékony az első koronavírus elleni vakcina

Az áttörés első jelei mutatkoznak a Covid-19 vírus elleni harcban – jelentette be a Moderna biotechnológiai vállalat hétfőn. Az amerikai vállalat Covid-19 elleni vakcinájával beoltott első betegek szervezete a vakcina hatására antitesteket termelt, amelyek megakadályozták a koronavírus terjedését a sejtekben.

Forrás: Shutterstock

A Moderna biotechnológiai vállalat vakcinája (mRNA-1273) nemcsak leküzdötte a SARS-CoV-2 vírust, hanem immunválaszt generált a tesztnek alávetett önkéntesek szervezetében.

Eddig nyolc önkéntes gyógyult ki a Covid-19-fertőzésből úgy, hogy a vérükben termelődő antitestek megakadályozták a vírus továbbterjedését a sejtekben.

Az áttörésnek számító tudományos eredményt hétfőn jelentették be az amerikai biotechnológiai vállalat központjában, a Massachusetts állambeli Cambridge-ben − adta hírül a V4NA Hírügynökség.

A Moderna közleménye arra is utal, hogy a tesztek mostantól gyorsított ütemben folytatódnak.

Néhány napon belül elkezdődik 600 önkéntes tesztelése, júliusban pedig akár több ezer ember is megkaphatja a vakcinát.

Ha ezek a tesztek is kielégítő eredményt hoznak, akkor az év végén, vagy 2021 elején megkezdődhet az új oltóanyag sorozatgyártása.

Világszerte jelenleg több mint 120 projektben folynak a Covid-19 elleni vakcinát érintő kutatások, nyolc oltóanyag már a klinikai vizsgálatok szakaszában van. A kutatók pénzben sem szűkölködnek, hiszen az Egyesült Államok, Kína, Ausztrália és Nagy-Britannia kormánya is verseng, hogy az általuk támogatott kutatók találják meg elsőként a koronavírus ellenszerét. Múlt héten az Európai Unió felhívására 7,5 milliárd euró gyűlt össze a vakcina kifejlesztésének támogatására.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában