2010 óta

2017.09.25. 14:19

Háromszorosára emelkedett a nemzetiségeink támogatása

A magyar kormány 2010-ben úgy döntött, hogy a nemzetiségekkel az addiginál sokkal szorosabbra fűzi a kapcsolatot. Az elmúlt évek során folyamatosan és fokozatosan emelkedtek a támogatások a központi költségvetésben. 

A 2010 és 2018 között a háromszorosára emelkedő támogatásokat méltatva az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára két fő kormányzati célt jelölt meg.

Hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján Soltész Miklós kitért arra, hogy ezzel egyrészt a Magyarországon élő nemzetiségek identitásának és nyelvének megőrzését kell segítenünk, másrészt mindent meg kell tennünk azért, hogy a nemzetiségek és anyaországaik közötti kapocs erősebb legyen.

Ha ez így történik, akkor Magyarország kapcsolata is jobb lehet a környező országokkal – emelte ki.

Mint elmondta, az elmúlt évek során folyamatosan és fokozatosan emelkedtek a támogatások. (A nemzetiségek támogatása 2010-ben több mint hárommilliárd forint volt, ez az összeg jövőre több mint tízmilliárd forintra emelkedik.)

A támogatásoknak köszönhetően országszerte sok, a nemzetiségek által fenntartott, jellemzően köznevelési intézmény újulhatott meg – jelezte.

Soltész Miklós szólt arról is, hogy a támogatások növelése mellett külön pályázati rendszert is létrehoztak 2013-ban a nemzetiségeknek. Ennek a támogatásnak az összege 2013-ban 235 millió forint volt, a jövő évi költségvetésben ez az összeg több mint egymilliárd forintra emelkedik.

A magyar kormány nemzetiségekkel való kapcsolata szorosabbra fűzéséről ki kell mondani: „nem félünk attól, hogy a nemzetiségek megmaradnak, (...) anyanyelvi környezetben tanulhatnak” – hangoztatta az államtitkár.

Fülöp Attila, az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára azt közölte, hogy a nemzetiségi célú – nemzetiségi szervezeteket és önkormányzatokat támogató – pályázatokat – négy kategóriában – hétfőn írják ki. A nemzetiségi civil szervezetek támogatására, nemzetiségi kulturális kezdeményezésekre, táboroztatásra, valamint pedagógusok továbbképzésére október 30-ig lehet pályázni.

Közölte, tavaly összesen 2100 pályázati célt tudtak támogatni.

A Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium épületében tartott sajtótájékoztatón Fülöp Attila bejelentette: a jelenlegi hatvanmillió forintos beruházás mellett további húszmillió forintos támogatás kap az intézmény külső felújításra.

Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke azt hangsúlyozta: az oktatás megkérdőjelezhetetlen prioritás az országos önkormányzat számára. Az erőfeszítéseknek és támogatásoknak köszönhetően egyre jobb feltételek között tudják fogadni a gyerekeket – mondta.

Szabóné Marlok Júlia intézményvezető elmondta: a tavalyi tanévben intézményük 13,8 millió forintot kapott fejlesztésre, továbbá 60 millió forintos támogatást fordíthatnak a kollégium vizesblokkjainak felújítására.

Borítókép: Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára beszél a XIII. kerületi Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban tartott sajtótájékoztatón 2017. szeptember 25-én.  MTI Fotó: Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában