Járvány

2017.08.24. 07:36

Három nap alatt három embert ölt meg az új típusú influenza Mianmarban

Az egészségügyi tárca felszólította az embereket, hogy tartsák be azokat az óvintézkedéseket és ajánlásokat, amelyeket az új típusú influenza szezonális megjelenése miatt hoztak, illetve ha tapasztalják a vírus tüneteit, azonnal forduljanak orvoshoz. 

Az országban eddig már 33 ember halt meg az A(H1N1-2009) okozta betegségben. Mintegy 300 ember fertőződött meg a vírussal a július 21-én országszerte kitört járványban. A kezeléseknek köszönhetően ugyanakkor 210 embert már kiengedtek a kórházakból – közölte a helyi egészségügyi minisztérium, amely orvosokat vezényelt a legfertőzöttebb területekre a vírus terjedésének megfékezésére.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben – a Mexikóban és az Egyesült Államokban feljegyzett esetek után – figyelmeztetett először az emberi, a madár- és a sertésinfluenza-vírus genetikai keveredésével létrejött H1N1 okozta világméretű járványra, amely 2010-ig 214 országban összesen 18 500 halálos áldozatot követelt. Ecuadorban akkor 2251 új típusú influenzás esetet regisztráltak, és legalább 129-en meghaltak a betegségben.

Az új típusú influenza következményeként Mianmar kereskedelmi központjában, Rangun piacain felére csökkentek a baromfiárak.

Mianmarban a vírus megjelenése az esős időszak beköszöntének következménye, az országban ugyanakkor megjelent a H5N1 vírus

okozta madárinfluenzás fertőzés is. Mintegy ötezer csirkét kellett emiatt levágni. A betegség július 26-án jelent meg a dél-mianmari Davej településen. A H5N1 fertőzött szárnyasokon, illetve azok tojásain vagy ürülékén keresztül terjed. A madárinfluenzát elsősorban fertőzött madaraktól lehet elkapni, emberről emberre nagyon ritkán terjed.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában