elismerés

2019.02.18. 10:40

Többeket is megjutalmaztak, mert segítettek elfogni a szökött rabot

A Szent György Emlékérmeket és a jutalmakat hétfőn adták át.

A kitüntetettek

Forrás: MTI / Máthé Zoltán

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Jutalmat kaptak azok a rendőrök és a Fővárosi Törvényszék fegyveres biztonsági őre, akik részt vettek a bíróságról pénteken elszökött rab elfogásában. Az akciófilmbe illő történetet természetesen mi is figyelemmel követtük, itt olvashat róla részletesen.

Az Országos Rendőr-főkapitányságon hétfőn adták át a Szent György-emlékérmeket és a jutalmakat a Budapesti Rendőr-főkapitányság tizenkét rendőrének, példamutató helytállásuk és szakmai munkájuk elismeréseként. Az országos rendőrfőkapitány az elfogásban nyújtott segítségért Szent György-emlékérmet és jutalmat adott a Fővárosi Törvényszék fegyveres biztonsági őrének is. A kitüntetéseket Töreki Sándor vezérőrnagy, az országos rendőr-főkapitány bűnügyi helyettese adta át.

A kitüntetettek
Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Az ünnepségen Terdik Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője felidézte: február 15-én érkezett a hívás a rendőrség tevékenységirányítási központjába, hogy a Fővárosi Törvényszék Markó utcai épületében egy elítélt bántalmazta a büntetés-végrehajtási felügyelőt, elvette fegyverét, és azt egy biztonsági őr fejéhez tartva az utcára menekült, megállított egy autót és vezetőjét fegyverrel kényszerítette arra, hogy segítse a menekülésben.

A főkapitány jelezte: a bejelentés alapján „zárták a szektorokat”, a lehetséges menekülési útvonalakat, ellenőrizték a térfigyelő kamerákat, és felvették a kapcsolatot a Terrorelhárítási Központtal. A Hungária körút környékén figyeltek fel a kollégái a járműre, innen üldözni kezdték a kocsit, amit végül a Szentmihályi út és a Nyírpalota utca kereszteződéséig követtek. Itt az elkövető kiugrott a járműből, további gépkocsit akart szerezni, dulakodás kezdődött, végül a rendőrök öt célzott lövéssel ártalmatlanná tették.

Terdik Tamás hangsúlyozta: a tevékenységirányítási központ gyors helyzetfelismerése, az információk gyors átadása, a pontos helyzetfelismerés, a rendőrök higgadtsága az üldözés során hozzájárult, hogy sem civilek, sem rendőrök nem sérültek meg. Kiemelte: az elkövetőt 35 percen belül elfogták, a férfi ezalatt nyolc különféle bűncselekményt követett el.

A főkapitány szerint köszönet illeti a tevékenységirányítási központ dolgozóit, a társszerveket és az elfogásban közreműködőket is.

A mentők pénteken életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba a 35 éves Sz. Károlyt., akit jelenleg intenzív osztályon ápolnak.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) szerint nem hibázott a felügyelő, akinek elvette a fegyverét az elítélt, mert a bírósági tárgyalás elején az eljáró bíró úgy rendelkezett: vegyék le a bilincset a fogvatartott kezéről. Az elítélt ezt kihasználva támadta meg az őt előállító biztonsági felügyelőt. A bíróság pedig korábban közölte: szabályosan járt el a bíróság, amikor úgy rendelkezett, hogy ha nincs akadálya, az előállító büntetés-végrehajtási őr vegye le a vádlott kezéről a bilincset, hiszen ilyen esetekben is rajta marad a fogoly kezén az úgynevezett vezetőbilincs, amivel a büntetés-végrehajtási őr akadályozni tudja „a nem helyénvaló mozgását”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában