Ország-világ

2021.07.01. 06:26

Hamarosan jöhet a búcsú a maszktól

A kormány azzal számol, hogy a jövő héten érheti el a beoltottak száma az 5,5 milliót. Ez újabb mérföldkövet jelent az enyhítések szempontjából: megszűnik a kötelező maszkhasználat, és védettségi igazolvány sem kell majd a szállodákban, az éttermekben, a fürdőkben és a strandokon.

A kormány várakozásai szerint a jövő héten érhető el az 5,5 millió beoltott – értesült a Magyar Nemzet. Az enyhítések szempontjából ez újabb mérföldkövet jelent, az eléréséhez még további, alig több mint 13 ezer embert kell beoltani.

Öt és fél millió beoltott után megszűnik a kötelező maszkviselés, és újabb korlátozásokat is feloldanak

– közölték a Kormány.hu portálon szerda délután.

A közleményben azt írták: a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt több korlátozás feloldásának újabb szakasza lép életbe az 5,5 millió beoltott elérését követően.

A magyar lakosság magas átoltottságának köszönhetően a járvány harmadik hulláma elvonult, az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, így az élet fokozatosan visszatérhet a normális kerékvágásba

– írták.

A tájékoztatás szerint a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozatáról szóló kormányrendelet szerdán jelenik meg a Magyar Közlönyben.

Kiemelték: 5,5 millió beoltott után a kórházak és a szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, nem kell majd maszkot hordani a közterületeken – amelyeken már most sem kell –, az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanakkor a maszkhasználat senki számára nem tiltható meg – hívták fel a figyelmet.

További könnyítést jelent, hogy védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátóüzletekbe, a szálláshelyekre, a szabadidős létesítményekbe és az előre váltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra. Megszűnnek az üzletekre vonatkozó tíz négyzetméterenkénti vásárlói korlátozások, valamint a vásárlók közötti távolságtartási szabályok is.

A családi események, magánrendezvények esetén az ötvenfős létszámkorlátozás száz főre, lakodalom esetén a kétszáz fős létszámkorlátozás négyszáz főre emelkedik. A sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott vagy ötszáz főt meghaladó, szabadtéren tartott egyéb rendezvények esetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás, és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet azokon részt venni. Hangsúlyozták: a 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken. Hozzátették: az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására.

A tájékoztatás szerint a korlátozások feloldásánál a kormány figyelembe vette a korábbi nemzeti konzultáció eredményét, a magyar emberek véleményét a lépcsőzetes újraindításról. A közleményben felhívták a még be nem oltottak figyelmét, hogy a vírus továbbra is terjed Európában, és még jelen van Magyarországon is. A betegség ellen a védőoltás jelenti a legerősebb védelmet – írták. Kiemelték: mindenki számára továbbra is nyitva áll a www.vakcinainfo.gov.hu regisztrációs honlap és az online időpontfoglaló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában