Muszlim törvénykezés

2019.03.28. 12:42

Halál jár a házasságtörésért és a homoszexuális kapcsolatért Bruneiben

A délkelet-ázsiai országban április 3-ától lép hatályba az az új jogszabály, amelyre hivatkozva halálra kövezéssel büntetik a házasságtörést és az azonos neműek közötti nemi kapcsolat létesítését.

This handout photograph made available on October 5, 2017 by Brunei Prime Ministers Office shows Brunei's Sultan Hassanal Bolkiah (L) delivering his speech while Queen Saleha looks on at the Istana Nurul Iman throne hall for a ceremony to mark his golden jubilee of accession to the throne in Bandar Seri Begawan. - Brunei's Sultan Hassanal Bolkiah, the world's second-longest reigning monarch, celebrated his golden jubilee Thursday with lavish celebrations, including a glittering procession and 21-gun salute. (Photo by HANDOUT / Brunei Prime Ministers Office / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /Brunei Prime Ministers Office" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / ---- EDITORS NOTE ----- RESTRICTED TO EDITORIAL USE MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HANDOUT / BRUNEI PRIME MINISTERS OFFICE " NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS NO ARCHIVAL,

Forrás: Miniszterelnöki Hivatal Brunei / AFP

A törvény szerint az ítéletet muszlimok egy csoportja előtt kell végrehajtani – adta hírül csütörtökön a CNN. Azt is közölték, hogy Bruneiben ezentúl a lopást a végtagok levágásával büntetik.

A térségben elsőként Brunei vezette be az iszlám vallásjog, a saría szerinti törvénykezést még 2014-ben. Azóta a jogszabályok egyre csak szigorodnak, többek között betiltották már az alkoholárusítást is.

Emberi jogi szervezetek a kegyetlen szabályozás visszavonását követelik.

A Borneó szigetének északi részén található, Malajziával szomszédos ázsiai törpeállam területén alig négyszázezer ember él. A királyságot Hassanal Bolkiah szultán vezeti – emlékeztetett az amerikai hírcsatorna.

Borítókép: Hassanal Bolkiah szultán (b) és Saleha királyné a trónon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában