terrorizmusnak minősíthető

2019.03.30. 22:03

Hajóeltérítés miatt kell felelnie három tizenéves migránsnak

A máltai bíróság azért emelt vádat, mert a fiatalok Líbia partjainál eltérítettek egy kisebb török tartályhajót, amely előzőleg kimentette őket társaikkal együtt a tengerből.

Az ügyészség azt rója a terhükre, hogy megfenyegették a hajó legénységét, és arra próbálták kényszeríteni, hogy ne Líbiában vigye őket vissza, hanem szállítsa Máltára. A vádlottak közül ketten kiskorúak, 15 és 16 évesek, a harmadik pedig 19 éves. Egyikük elefántcsontparti, a másik kettő guineai.

Mindhárman tagadták bűnösségüket. A két kiskorú azt mondta magáról, hogy középiskolás. Az idősebb társuk pedig szociológiát tanult az egyetemen.

A bíró elutasította az ügyvédjük kérését, hogy óvadék ellenében szabadon engedje őket. Arra hivatkozott, hogy még nem hallgatta meg a hajó kapitányát és legénységet, másrészt pedig a vádlottak nem máltaiak.

A máltai törvények szerint a hajóeltérítés terrorizmusnak minősíthető, és héttől harminc évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

A tengeri incidens szerdán történt. Az El Hiblu 1 nevű, török tulajdonban lévő hajó 108 embert mentett ki a Földközi-tengerből, amikor azonban alig 10 kilométerre járt a líbiai partoktól, a migránsok átvették az irányítást a hajó felett, hogy Máltára jussanak vele. A máltai hadsereg kommandósokat küldött hajóra, hogy helyreállítsa a rendet. Miután a tartályhajó kikötött a főváros, Valletta közelében, a máltai rendőrség őrizetbe vett 5 migránst, a lázongók hangadóit.

A Földközi-tengeren kimentett illegális bevándorlók félnek attól, hogy Líbiába visszatérve súlyos bántalmazásoknak, kínzásnak és nemi erőszaknak lesznek kitéve, és akár rabszolgamunkára is foghatják őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában