Járvány

2020.03.19. 10:52

Gulyás Gergely: a csoportos fertőzés szakaszába léptünk

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Mit, miért tesz a kormány? címmel tart sajtótájékoztatót csütörtökön Budapesten.

Budapest, 2020. február 27. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. február 27-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a csütörtöki Komrányinfón beszámolt arról, hogy az osztrák-magyar határon válságos helyzet alakult ki – írja az Orgio. – Hajlandók vagyunk humanitárius korridort nyújtani a román és bolgár állampolgárok számára, de csak akkor, ha beengedik őket a román határon.

Megfelelő garanciát kaptunk erre, így a kabinet meglépte az átengedést -

tette hozzá.

A tranzitforgalom szabad haladását is veszélyeztette a hatalmas sor Hegyeshalomnál. A kabinet döntése alapján a humanitárius korridor este kilenc és reggel 5 között fog működni. Gulyás Gergely szólt arról is, hogy rendkívüli helyzet előállhat, de akkor megnyithatják napközben is a humanitárius folyosót is.

A csoportos fertőzés szakaszába léptünk

Magyarország a kevésbé fertőzött országok közé tartozik, de a csoportos fertőzés szakaszába léptünk. 10-15-szöröse lehet a fertőzöttek száma a felismert esetekhez képest. Gulyás elmondta, a fertőzés egyértelműen terjed, vélhetően ugrásszerűen meg fog nőni a fertőzések száma.

Korábban hoztunk olyan intézkedéseket, amelyek lassíthatják a fertőzés terjedését

- mondta Gulyás.

A legfontosabb az emberi élet védelme, de a magyar gazdaságot is rendkívüli mértékben terheli meg a koronavírus. A közvetlen bajok kezelésére elfogadták a tegnap megismert akciótervet.

A gazdaság újraindításán kell gondolkozni

Vannak szektorok, amelyek gyakorlatilag megszűntek,

1076 hotel be fog zárni a következő napokban –

mondta Gulyás. A gazdaság újraindításán kell gondolkozni – tette hozzá. Hétfőn és kedden dönthet a parlament a veszélyhelyzet meghosszabbításáról. Fontos, hogy a kormány megkapja a felhatalmazást az eddig megtett intézkedésekhez – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely közölte, hogy létrejön az önkéntesség akciócsoport Révész Máriusz vezetésével.

A védekezéshez szükséges források rendelkezésre állnak – hangsúlyozta a miniszter, aki köszönetet mondott a segítséget nyújtó magánkórházaknak.

Az ország jó állapotban van, és képes segítséget nyújtani ebben a válsághelyzetben – jelentette ki a tárcavezető.

E hitelek után nem kell törlesztést fizetni

Gulyás Gergely közölte, hogy a babaváró hitelek esetében és a diákhitel esetében semmit sem kell törleszteni december 31-ig. A fogyasztói hitelek esetében a thm csupán 5,9 százalék lehet most.

A nem lakás céljára szolgáló bérleti helyiségeket a turisztika, a vendéglátóipar, az előadóművészet és a sport területén nem lehet felmondani június 30-ig.

Ugyaneddig az ideig nem kell több adót megfizetnie a munkaadóknak, a munkavállalóknak és a taxisoknak sem.

A kormány bízik benne, hogy június 30-a után ezeket az intézkedéseket nem kell meghosszabbítani – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely bízik benne, hogy kreatív megoldások révén a munkaadók biztosítani tudják, hogy maradjanak meg a munkahelyek, és adott esetben fizetéscsökkenés mellett is legyen erre lehetőség.

A miniszter kérdésre azt mondta, hogy a beszállítók, így a kis- és középvállalkozások esetében is lesznek segítő döntések.

A kormány azt szeretné, hogy a gazdaság működőképessége maradjon fenn a mostani védekezés mellett is. A kormány csak azt szeretné támogatni, aki képes munkát biztosítani, még a kijárási tilalmat elrendelő országokban is munkába kell menni – tette hozzá.

A végrehajtások nagy részét fel fogjuk függeszteni

– mondta egy másik kérdésre a politikus.

Folyamatos a maszkok beszerzése

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Magyarország jól áll az uniós pénzek lehívásában, ezért nincs maradvány, tehát csak annyi forrás áll rendelkezésre az unió részéről, ami a korábbi visszafizetéseket felfüggeszti.

Minden esetleges uniós forrást gazdaságélénkítésére fordít majd a kabinet – mondta a politikus.

Még nem érkezett meg a 120 ezer maszk Hamburgból, de folyamatos az egyeztetés erről.

Az egészségügyi dolgozók számára prioritást élvez a maszkok biztosítása, és ezt megteszi a kormány. Gulyás elmondta, hogy Kínában jelen van Magyarország, próbál üzleteket kötni, de gyakorlatilag szabadrablás van. Több mint egymilliós készlet is érkezhet Kínából – mondta kérdésre. A legfontosabb, hogy a maszkok ügyében megszülessen egy prioritási lista. FFP 3-as maszkból 13 ezret adtak ki, FFP 2-es maszkból is több mint 5 ezret adtak ki. Gulyás elmondta, hogy a legnagyobb veszélyben lévőknek kell kapniuk a legjobb maszkokat.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a végzős diákok le tudjanak érettségizni.

Nincs döntés semmilyen kijárási tilalomról – mondta a miniszter.

Most abban a szakaszban vagyunk, hogy mentsük a menthetőt – mondta Gulyás. Ezt követően lesznek olyan intézkedések, amik a vállalatok számára pénzbőséget teremtenek.

Százezres munkanélküliséggel számol a kormány.

Közös megegyezést senki nem köteles aláírni – mondta egy másik kérdésre Gulyás. A mi célunk, hogy nem meghosszabbítani kell a munkanélküliségi segély időtartamát, hanem a munka felé kell mindenkit visszaterelni – mondta a miniszter.

Kerülni kell a pánikot

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, a túlzott pánikot kerülni kell, így gyógyszerhiány sincs Magyarországon. Persze vannak készítmények, amiből hiány van, de ha a tranzitforgalom folyamatos lesz, akkor semmilyen készítményből nem lesz hiány – tette hozzá. Indokolt lehet bizonyos termékeknél a korlátozás bevezetése.

Az élelmiszerek esetében nem lesz egyelőre korlátozás – mondta a miniszter.

A Miniszterelnökség vezetője kérdésre azt mondta, az önkormányzatok kérhetik, hogy bizonyos dolgozókat más területre irányítsanak, de erről egyedi döntések lehetnek.

A bankszektor számára jelentenek óriási terhet a most meghozott intézkedések, de tavaly 500 milliárdos eredménye volt, így nekik is terhet kell vállalniuk a válságban – mondta a miniszter. A turizmus és a szórakoztatóipar megszűnt, más területen pedig a nullához közelít a teljesítmény. Ezek az intézkedések azt szolgálják, hogy a munkahelyek megmaradjanak.

Gulyás Gergely közölte, hogy az ország minden területét érinti a fertőzés.

Az ellenzékkel nem akarok foglalkozni, csak azt kérném tőlük, hogy 4/5-ös többséggel segítsék, hogy kivételes eljárásban meg tudjuk hosszabbítani a veszélyhelyzetet – mondta egy kérdésre Gulyás. Vannak olyan ellenzéki erők, akik a vírusnak drukkolnak, és van olyan, aki amiatt szomorú, hogy az első beteg külföldi volt.

Gulyás szólt arról is, hogy gyakorlatilag leállt az új uniós büdzsé tárgyalása.

Meg kell akadályozni a betegség terjedésének a gyorsulását

Szólt arról is, hogy többeket bevontak az egészségügyi ellátásba, és még egyszer köszönetet mondott a szektor dolgozóinak. Az az érdekünk, hogy álljon rendelkezésre a szükséges egészségügyi kapacitás, és minden segítséget megkapnak az érintettek.

Gulyás felháborítónak nevezte, hogy a babaváró hitelek folyósítását több bank felfüggesztette.

Gulyás egy másik kérdésre azt mondta, hogy a járvány időtartamát elhúzza a fertőzés terjedésének a lassítása. Az a cél, hogy a fertőzés gyorsulását megakadályozzuk, hogy az egészségügy kapacitásai ne érjék el a csúcsot. Mi azt reméljük, hogy az élet minél előbb visszatér a rendes kerékvágásba, de nem akarunk semmilyen illúziót kelteni. El kell húzni az időt, hogy az egészségügyi kapacitáson belül maradjon a megbetegedések száma – mondta Gulyás.

Ezért is kell működnie az Országgyűlésnek

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, az emberek jelentős része nem fogadja meg azt, hogy maradjon ott, ahol van. Jó lett volna, ha külföldön maradnak a román vagy bolgár vendégmunkások, de értelemszerűen tőlük váltak meg legelőször az adott országokban. Mi csak akkor vagyunk hajlandóak átengedni embereket a nyugati határszélről, ha garanciát kapunk arra, hogy elhagyják az országot – tette hozzá.

A kereskedelmi és az autóipar bezárása havi szinten 1,5 százalékkal csökkenti a GDP-t – mondta Gulyás. Nem kell a közeljövőben munkaerőhiánnyal számolni a magyar gazdaságban – tette hozzá.

Az Országgyűlésnek működnie kell, de ha a jövő heti ülésen megkapjuk a felhatalmazást, akkor továbbra is biztosítva van a védekezés elleni fellépés

- mondta Gulyás Gergely.

Ha a lehető leghamarabb ér véget a válság, akkor is érdek, hogy az emberek minél többet költsenek – mondta a miniszter.

Azokat a szektorokat segítettük, akik teljesen leálltak – mondta a miniszter. Fennáll a veszélye annak, hogy több százezerrel nő a munkanélküliek száma.

A kormányzatban nem lesz elbocsátás

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, kétszer is tesztelték Pintér Sándort, és negatív lett a tesztje.

A rászoruló gyermekek étkeztetéséről azt mondta Gulyás, hogy nem tud panaszokról, többnyire jól oldják meg.

Jó lenne, ha el lehetne kerülni a kijárási tilalmat, de senki nem tudja megmondani, hogy pár hét múlva hogyan alakul a helyzet – mondta egy másik kérdésre Gulyás. A kormányzati szektorban nem lesz elbocsátás – hangsúlyozta a miniszter.

Ha helyreáll a rend, és a közvetlen járványveszély elmúlik, akkor alapvető gazdasági szerkezetváltás nem lesz – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Be kell tartani a karantént, és aki ezt megszegi, az 500 ezer forintos büntetést kaphat – mondta a miniszter.

A hiteltörlesztés ideje hosszabbodik meg a moratórium lejártát követően, és nem a törlesztendő összeg nagysága – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Ezt jelentette be Orbán Viktor szerdán

Mint arról korábban beszámoltunk, megjelentek a Magyar Közlönyben a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hozott azonnali intézkedések rendeletei, a kormányfő szerdai bejelentéseinek megfelelően

az év végéig felfüggesztik minden magánszemély és vállalkozás szerdáig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét, és a súlyos gondokkal küzdő szektorokban, így a turizmusban, a vendéglátásban, vagy a személyszállításban június 30-ig egyebek mellett a munkáltatók közteherfizetési kötelezettségét elengedik.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a rendelkezéseket a 2020. március 18. napján huszonnégy órakor fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönökre kell alkalmazni. A fizetési moratórium 2020. december 31-ig tart, időtartamát a kormány meghosszabbíthatja. A szerződéses kötelezettségek teljesítésének határideje, illetve a kötelezettségvállalás időtartama a fizetési moratórium idejével meghosszabbodik. A veszélyhelyzet fennállása alatt lejáró szerződés 2020. december 31-ig meghosszabbodik – olvasható a rendeletben.

A rendelet szerint ha a felek eltérően nem rendelkeznek, a veszélyhelyzet fennállása alatt az adósnak a hitelező által üzletszerűen nyújtott hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége akként módosul, hogy az adós a szerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége teljesítésére fizetési haladékot kap.

A fizetési moratórium nem érinti az adós azon jogát, hogy az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsen.

A csütörtöktől hatályos rendelet azt is tartalmazza, hogy a hatálybalépését követően kötött szerződés alapján felvett, zálogjoggal nem biztosított fogyasztói hitelek esetén a teljes hiteldíj mutató nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt mértékét.

A turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatok esetében a nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó bérleti szerződéseket 2020. június 30-ig nem lehet felmondással megszüntetni. A felmondási tilalmat a kormány rendeletben meghosszabbíthatja.

A bérleti díj a veszélyhelyzet fennállása alatt nem emelhető, akkor sem, ha azt a szerződés egyébként lehetővé teszi.

Ezekben az ágazatokban működő gazdasági egységekben 2020. március, április, május és június hónapokra a munkáltatók mentesülnek a munkabér utáni közterhek megfizetése alól, a munkavállalók munkabérét terhelő járulékok közül kizárólag a természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség áll fenn, azzal, hogy annak havi mértéke nem haladhatja meg az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét, a 7710 forintot.

A turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére kötelezetteknek a 2020. március 1. napjától 2020. június 30. napjáig terjedő időszakra nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetniük.

Borítókép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztató egy korábbi, a 2020. február 27-i alkalmán a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában