Tüntetéssorozat

2018.12.16. 13:36

Gulyás: az ellenzék erőszakos fellépésre hív fel a rendőrséggel szemben

A Miniszterelnökséget vezető miniszter rámutatott: egy szűk kisebbség agresszív fellépéséről van szó. A Belügyminisztérium közleményt adott ki a mai tüntetés előtt.

Budapest, 2018. december 15. A budapesti kormányellenes tüntetés résztvevõi és rendõrök a Kossuth téren 2018. december 14-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Gulyás Gergely a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában elmondta: a rendőrség „törvényesen és arányosan” intézkedett a szerda óta tartó tüntetéseken, amelyek szervezői és résztvevői között „Soros György kitartottjai” nagy számban vannak jelen. Úgy értékelt: az Országgyűlés szerdai ülésen – bár az ott történtek miatt ezek kissé feledésbe merültek – nagyon fontos döntéseket hozott a Ház, ezek béremelést jelentenek a honvédelmi és a belügyminisztériumi, valamint a központi közigazgatásban dolgozóknak, továbbá nyugdíjemelésről is határoztak. A közigazgatási bíróságok felállítását, „helyreállítását” pedig a rendszerváltozás egyik adósságának nevezte, hiszen azokat 1949-ben a kommunista állampárti hatalom szüntette meg.

Mint fogalmazott: ha csak ezeket a döntéseket néznék, akár széles körű elégedettségről is lehetne beszélni, de

a Munka törvénykönyvének módosítása miatt keltett „ellenzéki hisztéria parlamenti előadása” egészen „elképesztőre” sikerült. Hozzáfűzte: a lassan három évtizedes magyar jogállami, demokratikus időszakban nem fordult elő, hogy politikai erők „erőszakkal kívánják megakadályozni az Országgyűlés törvényes működését”.

Egyetértett Kövér László házelnökkel abban, hogy ez „puccskísérlet” volt.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. december 13-án.
MTI/Illyés Tibor

Gulyás Gergely a szerda óta tartó tüntetésekről azt mondta: a kormánynak nagyon fontos, hogy a gyülekezés alkotmányos alapjogát mindenki gyakorolhassa.

Ez 2006 kivételével, amikor a szocialista kormányzás alatt az alkotmányos alapjogaikat békésen gyakorló tüntetőkkel szemben is „brutális erőszakkal” léptek fel a rendőrök, mindig adott volt – jegyezte meg.

A mostani tüntetők egy szűk csoportja kifejezetten erőszakot alkalmazva lépett fel rendőrökkel szemben,

és ezt megbocsáthatatlannak tartja a kormány – jelentette ki a miniszter.

Gulyás Gergely véleménye szerint attól, hogy az ellenzéki oldal az „abnormalitás” irányába nyitott, még meg kell őrizni az ország demokratikus rendjét, és ez azt jelenti, hogy tüntetni és

a kormánnyal egyet nem érteni mindenkinek van lehetősége, de rendőrökre támadni, füstbombát dobni nem, ezek súlyos bűncselekmények.

A december 12-én indult, ellenzéki pártok által szorgalmazott tüntetéssorozat vasárnap is folytatódik. Ehhez kapcsolódóan a Belügyminisztérium vasárnap közleményt adott ki, melyben hangsúlyozzák: a hatályos jogszabályok és a Belügyminisztérium ellentmondást nem tűrő elvárásai szerint Magyarország rendőrsége pártbefolyástól mentesen látja el feladatait. Így készül és fogja végrehajtani a 2018. december 16-án a Budapest XIV., Hősök teréről a Budapest V., Kossuth térre átvonuló bejelentett gyűlés biztosítását.

Az ellenzéki pártok kezdeményezésére a munka törvénykönyvének módosítása ellen indult tüntetés résztvevõi a Fidesz Lendvay úti székházánál 2018. december 12-én.
MTI/Mónus Márton

A közlemény felidézi az elmúlt napok eseményeit is. Mint írják, a rendőrség az elmúlt héten a fővárosban előzetesen bejelentett vagy előzetes bejelentés nélkül tartott demonstrációk biztosítása során nem tekintette provokátornak azokat a politikusokat, közéleti szereplőket, akik a gyűléseken rendbontó magatartást tanúsítottak és nem a szabad véleménynyilvánítás jogát gyakorolták. Az Országgyűlés épületét védő rendőrsorfalra támadtak, megpróbálták azt áttörni.

Eltűrték vagy részesei voltak a biztosításban résztvevő rendőrök tojással, pirotechnikai eszközökkel, különféle tárgyakkal történő megdobálásának, és ezzel 15 szolgálatát teljesítő rendőr sérülését okozták.

A rendőrök – esküjükhöz híven – tették és teszik a dolgukat, minden törvényes eszközzel óvják és védik a közrendet. A gyűlések szervezői vagy „az annak tekintett személyek” ugyanakkor rendre megsértik a gyülekezési jog gyakorlására vonatkozó jogszabályokat. Sem ők, sem a rendezők egyetlen alkalommal nem zárták ki, távolították el a rendbontókat a gyűlésekről – és erre egy esetben nem kérték fel a rendőrséget. Amikor befejezetté nyilvánították a gyűléseket, közülük páran részt vettek az utcai vandalizmusban.

A Belügyminisztérium felszólítja a gyűlés szervezőjét és az ellenzéki pártok ma kiadott közleményét aláíró politikusokat, hogy tartsák és tartassák be a demonstráció résztvevőivel Magyarország törvényeit, a rend fenntartásában működjenek együtt a rendezvényt biztosító rendőrséggel

- olvasható a közleményben.

Borítókép: a budapesti kormányellenes tüntetés résztvevői és rendőrök a Kossuth téren 2018. december 14-én.

MTI/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában