Pártpolitika a szakszervezetben

2019.01.08. 10:54

Fontosabb a gyermekek jövőjénél a PDSZ politikai érdeke?

A pedagógus szervezet vezetője bejelentette: csatlakoznak a január 19-i megmozduláshoz. De ezen a napon tartják a középiskolákban a központi írásbeli felvételiket is

Az elmúlt hétvégén zajlott tüntetésen az egyik pedagógus szakszervezet, a PDSZ vezetője bejelentette, hogy ők is csatlakoznak az egyelőre szervezés alatt álló január 19-i megmozduláshoz. Fontos tudni, hogy ezen a napon tartják a középiskolákban a központi írásbeli felvételiket is, így a hír meglehetős riadalmat keltett az érintett családokban.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a felvételiket veszélyeztető akcióról szólva a Hír TV-ben kiemelte, hogy

az iskolákban mindig a gyermekek érdeke az első, s ők ennek megfelelően fognak eljárni.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) vezetőire utalva ugyanakkor megjegyezte:

vannak egyes szakszervezeti vezetők, akik az érdekképviseletet és a pártpolitikát összekeverik.

Ennek jelét látta abban is, hogy ezek a szakszervezetek egy nyíltan pártpolitikai összefogás részeként tüntettek az elmúlt időszakokban, s korábbi szokásukkal ellentétben most nem voltak annyira kényesek arra, hogy a szakszervezet az nem pártpolitika, így nem zavarta őket az sem, hogy pártzászlók előtt és pártzászlók mögött tüntetnek.

„Mi mindent meg fogunk tenni, hogy minden zavartalanul menjen az iskolákban: ezt az előző években is sikerült megtenni, most is meg fogjuk tenni. Az meg a szakszervezetek belső ügye, hogy mennyire bíznak azokban a vezetőkben, akik nem az érdekképviselettel foglalkoznak, hanem azzal, hogy miként lehet a pártpolitikában valamilyen helyet foglalni, helyzetbe kerülni”

– fejtette ki Rétvári.

Hozzátette: senkinek nem érdeke, hogy a gyermekek jövője legkisebb mértékben is veszélybe kerüljön, „nem hiszem, hogy bárki részéről, akár politikailag, akár érdekképviseleti szervezetből jó húzás, hogy ha családok ezrei adott esetben elkezdenek aggódni, az a fontos, hogy a gyermekek számára a továbbtanulás lehetőségét mindenhol biztosítsuk, és mindemellett,

ha valaki érdekképviseletként akar tárgyalni, őket is meghívjuk a Köznevelési Kerekasztalba, ez az egyeztetésnek a módja. Ha esetleg nem hagytak volna ki 10 alkalmat ezekből az egyeztetésekből, akkor ők is előrébb lennének.”

A teljes beszélgetést itt nézheti meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában