Járvány

2021.01.17. 10:48

Folytatódik az oltás az idősotthonokban

Vasárnap is folytatódik az oltás a száz főnél nagyobb létszámú idősotthonokban, az ott élők és dolgozók az amerikai Moderna vakcináját kapják meg – hangzott el az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.

A műsorban beszéltek arról is, hogy szombat óta kétféle vakcinával zajlik Magyarországon az oltási kampány: az amerikai Moderna ugyanazon az elven működik, mint az Európában elsőként engedélyezett Pfizer-BioNTech-oltás, de egyszerűbb szállítani és tárolni, ezért inkább ezt viszik több vidéki idősotthonba.

A Mezőberényi Református Szeretetotthonból bejelentkező tudósító közölte: az intézményben legalább ötvenen oltatják be magukat. Hozzátette: több gondozott is elmondta, fontosnak tartják az oltás felvételét, mert tisztában vannak vele, hogy a legveszélyeztetettebb korcsoportba tartoznak, és szeretnék, ha minden visszatérne a régi, rendes kerékvágásba és szabadon mozoghatnának, találkozhatnának szeretteikkel.

A tudósító beszámolója szerint a szeretetotthonban a koronavírus elleni védekezés sikeres volt. Elmondta azt is, ez az intézmény volt az első, ahol úgynevezett látogatói konténert alakítottak ki, hogy annak segítségével biztosítsák a személyes kapcsolattartást a bentlakók és hozzátartozóik között.

A Koronavírus Sajtóközpont szombaton tudatta, hogy az oltási tervnek megfelelően ezen a hétvégén is folytatódik a koronavírus elleni védőoltások beadása az idősotthonokba, ezúttal tizenkilenc intézmény több mint harminc telephelyén mintegy 3400-an kapják meg a Moderna-védőoltást, előzetes jelentkezések alapján. A múlt héten a 150-nél nagyobb létszámú intézményekben már megkapták a vakcinát a bentlakók és a dolgozók, ezen a hétvégén pedig a legalább száz embert ellátó otthonokban folytatják a munkát a mobil oltócsapatok.

Az érintett intézmények a fővárosban, valamint a következő településeken működnek: Üröm, Kiskőrös, Komló, Mezőberény, Ózd, Mórahalom, Martonvásár, Győr, Hajdúböszörmény, Heves, Jászladány, Pilismarót, Balatonföldvár, Nyíregyháza, Bátaszék, Hegyfalu, Veszprém és Zalaegerszeg. Az oltás most is önkéntes alapon zajlik, az érintett 19 intézményben újabb 996 dolgozó és 2395 bentlakó, 3391 ember jelezte, hogy kéri a vakcinát írta a Koronavírus Sajtóközpont szombaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában