Ország-világ

2021.03.06. 07:28

Folyamatosan az oltások ellen hergel a DK egészségpolitikusa

Az oltásellenes Komáromi Zoltán árnyékminiszterből lett Gyurcsány kedvenc háziorvos.

Noha magát beoltatta, állandóan oltásellenes hangulat kialakítására törekszik Komáromi Zoltán. A kínai vakcina hazai alkalmazása ellen petíciót indító Demokratikus Koalícióban egészségügyi szakpolitikusként tevékenykedő háziorvos egyszer azt sugallta, hogy nem bízhat meg jó szívvel a keleti oltóanyagokban, máskor pedig arról beszélt, hogy összeroppanóban van az egész­ségügyi rendszer Magyarországon – írja a Magyar Nemzet.

„Szolgálati közlemény: December 31-én délután sikerült beoltatnunk magunkat. Reakciót nem észleltünk, várjuk a második oltást” – írta január 3-án a Facebook-bejegyzésében Komáromi Zoltán háziorvos, a Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa.

Összetákolt dokumentum

Azóta azonban mást sem tesz Gyurcsány Ferenc embere, mint az oltások ellen hergel a baloldali médiában.

Az sem zavarta, hogy a Demokratikus Koalíció január 16-án online petíciót indított a kínai vakcina magyarországi alkalmazása ellen. Az aláírásgyűjtést azóta, úgy tűnik, elengedték, amikor a közvélemény-kutatások megmutatták, egyre nő az oltási hajlandóság hazánkban.

A beoltott Komáromi Zoltán feb­ruár elején már az ATV stúdiójában igyekezett oltásellenes hangulatot kelteni. Azt sugallta, hogy a hatóságok megfenyegették, nehogy megpróbáljon változtatni a központilag meghatározott oltási sorrenden, de hozzátette, hogy ő csak azért is más sorrendben oltja majd be a betegeit, mert az idős házaspárokat együtt hívja be. Azt is állította a DK-ban politizáló háziorvos, hogy a szakma nem tudja, mi alapján engedélyezték a kínai vagy az orosz vakcinákat.

– Olyannal szeretnék oltani, amiben én is megbízom – mondta, arra célozva, hogy a keleti vakcinák megbízhatatlanok.

Néhány héttel később ismét az ATV vendége volt a DK egészségügyi szakpolitikusa, aki ezúttal is a keleti vakcinák megbízhatatlanságára utalt, mondván, nem megfelelő az azokhoz csatolt előirat. Az orosz és a kínai ­oltóanyagok esetében „összetákolt dokumentumról” beszélt Komáromi Zoltán, és megint csak azt sejtette, hogy nem lehet bizonyos benne, nincs baj a vakcinákkal. – Olyan védőoltást lehet beadni, aminek az orvosi előiratában minden benne van, ami engem meggyőz, hogy ez egy jó gyógyszer – fogalmazott Gyurcsány Ferenc pártjának orvos-politikusa.

Megzsarolt betegek

Most csütörtökön ismét az ATV vendégeként panaszkodott a DK sorait erősítő háziorvos, a kínai vakcina elleni hangulatkeltést folytatva. Ekkor már arról beszélt, hogy úgy érzi, büntetésből túl sok kínai vakcinát küldenek neki a hatóságok, hogy azzal kelljen oltania. Komáromi Zoltán szerint ennek az a következménye, hogy a betegek megzsaroltnak érzik magukat, mert nem tudnak választani. Azt is panaszolta, hogy addig nem juthat ismét nyugati oltóanyaghoz, amíg a kínai vakcina, amit kapott, el nem fogyott.

– Ez vagy gonoszság vagy valami manipuláció, vagy dilettantizmus – fogalmazott Komáromi. Majd azt mondta, biztos benne, hogy több százezer adag nyugati oltóanyag van az országban, arra célozva, mégsem ezekkel oltanak.

Szembesítették a hazugságokkal

Ugyanebben a műsorban, amikor a műsorvezető szembesítette azzal, hogy egy korábbi sajtótájékoztatón a DK azt állította, egymás után állnak le a kórházi osztályok, ugyan nem merte megismételni a megalapozatlan állítást, de azt mondta, mivel nyilatkozati stop van, csak telefonbeszélgetések során félve elmondottakból lehet összerakni a képet. Komáromi Zoltán azután azt állította, hogy jelenleg mindenki meg van félemlítve.

Komáromi egyébként nem a DK kampányában tűnt fel először, a háziorvos 2018-ban az MSZP–Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltjének, Karácsony Gergely – jelenlegi főpolgármester – árnyékkormányának egészségügyi tárcavezetőjeként mutatkozott be. Komáromi akkori, orvosbéremeléssel és intézményfejlesztéssel kapcsolatos ígéreteit az Orbán-kormány azóta megvalósította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában