Betelik a pohár?

2021.06.19. 11:02

Fokoznák a kitoloncolásokat a migránsbűnözés miatt a franciák

A belügyminiszter kiemelten kezelné az illegális bevándorlók által elkövetett bűncselekményeket, elkövetőiket haladéktalanul kitoloncolná az országból. Egy település lakói petíciót indítottak, mert kísérő nélküli kiskorú migránsokat befogadó központot létesítenének a városukban, a tiltakozást a polgármester is aláírta.

Migrants camp on Place de la Republique, having become homeless after the evacuation of their camp in Saint Denis. Paris, 23rd of november 2020. Photography by Jacopo Landi / Hans Lucas. Des migrants campent sur la Place de la Republique apres avoir ete mis a la rue suite a l evacuation du camp de Saint Denis. Paris, 23 novembre 2020. Photographie de Jacopo Landi / Hans Lucas. (Photo by Jacopo Landi / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Jacopo Landi / Hans Lucas

Egyre nagyobb gondot okoznak Franciaországban azok az illegális bevándorlók, akik valamiféle bűncselekményt követtek el az ország területén, ezért Gérald Darmanin belügyminiszter keményebben lépne fel velük szemben. Ebben kéri a prefektusok segítségét is, akikkel múlt pénteken egyeztetett – írja a V4NA hírügynökség.

Gérald Darmanin a közrend súlyos megzavarásáért felelős külföldi állampolgárok kiemelt megfigyelésére szólította fel a prefektusokat, hogy minél jobban nyomon követhetőek legyenek ezek az egyének, és minél hamarabb ki lehessen őket toloncolni az országból. Ennek érdekében arra kérte a rendőrfőnököket, hogy hozzák nyilvánosságra a bűnelkövető külföldi állampolgárok nevét.

A belügyminiszter továbbá arról is beszámolt a Le Journal du Dimanche francia hetilapnak adott interjújában, hogy a hatályos törvény értelmében minden olyan külföldi állampolgártól megvonhatják a tartózkodási engedélyt, akinek a jelenléte veszélyt jelenthet a közrendre. A belügyminiszter bejelentése alapján Franciaország hű akar maradni vendégszerető hagyományaihoz, de az ország területén hatályos szabályok és törvények szigorú betartása elengedhetetlen.

Expulsion des étrangers coupables de graves troubles á l’ordre public

La France veut rester fidèle á sa tradition d’accueil, mais le strict respect des règles et lois en vigueur sur notre territoire est une condition non négociable. 👇https://t.co/sorDusAvxu

A Le Figaro értesülései szerint a megközelítőleg évi 120 ezer menedékkérőből 20 ezer fő kap menekültstátuszt, 20 ezer fő visszatér a hazájába, 80 ezer személy pedig illegális menekültként marad az ország területén. A belügyminiszter már május elején jelezte, hogy arra kérte az illetékes hatóságokat, vonják vissza a radikalizálódás vagy a közrend megsértése miatt elítélt külföldi állampolgárok menekültstátusát, elmondása alapján három hónap alatt 147 engedélyt vontak vissza a hatóságok.

Notre politique est claire : juger les étrangers pour ce qu’ils font et pas pour ce qu’ils sont.

A la demande d’" target="_blank" rel="noopener noreferrer">@EmmanuelMacron, nous considérons qu’un étranger qui a commis un acte grave n’a plus sa place en France👇 pic.twitter.com/8lKPn6Ak5D

A lap információi alapján a belügyminiszter azt követően fordult a prefektusokhoz, hogy Emmanuel Macron államfővel tárgyalt, aki több minisztert is felszólított az illegális külföldiek kiutasításának hatékonyabbá tételére. Az államfő arra kérte a minisztereket, hogy proaktívan alkalmazzák a hatályos mechanizmusokat és fokozzák a tárgyalásokat a bevándorlók származási országaival annak érdekében, hogy minél nagyobb számban befogadják a visszatérő állampolgáraikat.

Szinte a belügyminiszter bejelentésével egy időben történt egy kísérő nélküli kiskorú migráns által elkövetett erőszakos támadás Montpellier városában. Az Actu.fr lap értesülései szerint múlt hétvégén, péntekről szombatra virradóan egy 17 éves fiatalt vett őrizetbe a helyi rendőrség, aki szexuálisan zaklatott egy fiatal nőt, majd annak élettársára támadt egy késsel. A férfi szerencséjére épp a környéken járőröztek a rendőrök, akik azonnal leteperték a támadót. A kiskorú migránsnál tisztázatlan eredetű arany ékszereket találtak, amelyeket feltehetően előzőleg lopott el valahonnan.

Ám nem csak az ország déli részében jelentenek nagy problémát a kiskorú bevándorlók. A La Voix du Nord regionális lap értesülései szerint a Franciaország északi részében lévő Pas-de-Calais megye Marquise nevű településének lakosai rendkívül felháborodtak, amikor tudomásukra jutott, hogy hozzájuk telepítenék át a jelenleg Condette-ben működő, kísérő nélküli migránsokat befogadó központot.

Bár a hatóságok hivatalosan még nem erősítették meg az információt, a lap értesülései szerint már ki is bérelték azt a magánházat, amely otthont adna a központnak. A lakosok attól tartanak, hogy a befogadó központból elvadult migránsoknak otthont adó tábor alakulna ki, ezért petíciót indítottak a központ létrehozásának megakadályozása érdekében. A kezdeményezést üdvözölte a település polgármestere, Bernard Evrard is, aki szintén aláírta a petíciót. A település első embere szerint nem lenne bölcs dolog oda telepíteni a befogadóközpontot, mivel ez a pályaudvar és a helyi szálloda szempontjából is komoly súrlódásokat okozhatna.

Borítókép: Illegális bevándorlóknak otthont adó sátortábor lakója Párizs utcáin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában