fogolycsere

2019.11.13. 12:27

Fogságban maradnak a nyugati professzorok, amíg megérkeznek az elengedett tálib rabok

Az afganisztáni tálib lázadók majd csak akkor engedik szabadon a 2016 óta fogságukban lévő két nyugati egyetemi professzort, amikor megérkezett hozzájuk a professzorokra kicserélt három tálib vezető – közölte szerdán a lázadók egyik szóvivője.

Asraf Gáni afgán elnök bejelentette kedden, hogy kormánya hajlandó kiengedni a börtönből három tálib vezetőt, ha a tálibok szabadon engedik a kabuli amerikai egyetemen oktató amerikai Kevin Kinget és az ausztrál Timothy Weekest. A szóban forgó tálib vezetők egyike a Hakkani-hálózat fejének, Sziraddzsuddin Hakkaninak az öccse, Anasz Hakkani, és a másik kettő is a hálózathoz tartozik. A bagrami börtönben tartották fogva őket.

A Hakkani-hálózat, amelyről azt feltételezik, hogy az afganisztáni tálib mozgalom része, de központja Pakisztánban van, az utóbbi években több súlyos támadást követet el civilek ellen Afganisztánban.

Sem a tálibok szóvivője, sem a kormány nem árult el semmit arról, hogy hova kell megérkeznie a három tálib vezetőnek.

Gáni szerdán közölte, hogy a rabokat már elindították a börtönből, de nem az országon belül, hanem valahol külföldön akarják őket átadni, hogy „ne erősítsék a tálibok afganisztáni sorait”.

Az elnök az előző nap elmondta: a három tálib vezető kiengedése a börtönből nagyon nehéz döntés volt a kormány számára, de a professzorok kiszabadulása érdekében meg kellett hozni. Kifejezte abbéli reményét, hogy ezzel a cserével közelebb kerül ahhoz is a kormány, hogy közvetlenül tudjon tárgyalni a békéről a tálibokkal.

Az afgán kormány mindeddig nem tudott közvetlenül tárgyalni a tálibokkal, mert a lázadók az Egyesült Államok bábjának tekintik Kabult, és ezért csak Washingtonnal voltak hajlandók leülni. Tavaly kezdődtek béketárgyalások az Egyesült Államok és a tálibok között. Noha a felek szeptemberben még kedvezően nyilatkoztak a megbeszélésekről, nem sokkal később Donald Trump amerikai elnök leállította őket, arra hivatkozva, hogy egyik merényletükben egy amerikai katona is életét vesztette.

Októberben Pekingben már lett volna egy találkozó a tálibok és afgán tisztségviselők egy küldöttsége között, de a találkozót bizonytalan időre elhalasztották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában