rendbontás

2018.03.09. 16:11

Fiatal bevándorlók randalíroztak a leszboszi fogadóközpontban

Fiatal migránsok randalíroztak a Leszbosz szigetén található móriai fogadóközpontban - tájékoztatott a görög rendőrség pénteken.

A csoport több irodát feldúlt. A fiatalok így akartak hangot adni a menedékkérelmük elutasítása és várható kitoloncolásuk miatt érzett dühüknek.

A készenléti rendőrség 15 randalírozót vett őrizetbe. A hatóságok szerint többségük Pakisztánból és Észak-Afrikából érkezett Görögországba.

Leszbosz szigetén összesen ötezer ember várja hónapok óta, hogy elbírálják menedékkérelmét. A görög migrációs minisztérium úgy tudja, hogy az elmúlt három napban mindössze egy új migráns érkezett Törökországból az Égei-tenger keleti medencéjében található görög szigetekre.

A menekültáradat a balkáni útvonal lezárását, valamint az Európai Unió és Törökország közötti menekültügyi egyezmény megkötését követően apadni kezdett. A 2016-os megállapodás szerint az EU minden olyan migránst visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett valamelyik görög szigetre, és nem kapott menekültstátust. Cserébe az unió minden visszaküldött szíriai állampolgár helyett törvényes úton befogad egy-egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.

Brüsszel arra is ígéretet tett, hogy pénzügyi támogatást biztosít a szíriai menekültek törökországi ellátására, valamint felgyorsítja a török vízumkötelezettség megszüntetését célzó, 2013-ban elkezdett folyamatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában