átverések

2020.03.25. 14:02

Férfiakat rászedő asszonyok és fiktív cégeladások miatt is vádat emeltek

Több csalót is sikerült törvény elé állítani Csongrád és Heves megyében.

Vádat emelt az ügyészség két nővel és öt társukkal szemben, akik özvegyasszonynak, egyedülálló nőnek adták ki magukat, és több mint 140 férfit csaptak be – közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szerdán.

A hét embert bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalással vádolják. A vádirat szerint az egymással rokonságban, ismeretségben álló vádlottak 2015 januárjában elhatározták, hogy internetes társkereső oldalakon férfiaknak álnéven bemutatkozva magukat egyedülálló nőnek, özvegyasszonynak adják ki, és – valótlan okokra hivatkozva – a sértettektől pénzt csalnak ki.

A két nő a személyes találkozások során azt állította magáról, hogy fodrásztanuló, s már csak a bizonyítvány átvételéhez kellene pénz az utazásra. A történet hihetőbbé tétele érdekében megadták állítólagos oktatójuk számát is, amin aztán elváltoztatott hangon saját maguk igazolták a fiktív történetet. Az első pénzátadást követően a következő ürügy az útközben meghibásodott gépkocsi javítási költsége volt, amikor a többi vádlott-társ magát szerelőnek kiadva igazolta le a valótlan történetet. Ha a sértett még ekkor sem fogott gyanút, akkor a következő körben bírságokra, ügyvédi díjakra, hagyatékkal kapcsolatos költségekre hivatkozva kértek kölcsön. Ezt a fiktív látszatot a vádlott-társak igazolták le úgy, hogy magukat rendőrnek, börtönőrnek vagy ügyvédnek kiadva erősítették meg a két nő által kitalált történetet.

A vádlottak több bankszámlát nyitottak, hogy a csalásból származó pénzt azokra utaltatva megszerezzék. Négy év alatt 145 sértett tévesztettek meg, akadt olyan férfi, aki 14 millió forintot fizetett ki.

Ötven magyarországi vállalkozás fiktív adásvétele miatt közokirat-hamisítással és sikkasztással vádol tizenhárom embert – köztük két ügyvédet – a Heves Megyei Főügyészség.

A főügyészség szerdán közölte: az ügy egyes vádlottjai ellen hasonló bűncselekmények elkövetése miatt már korábban is több büntetőeljárás indult, ezek egy része jogerősen, a bűnösség kimondásával befejeződött.

A vádirat szerint a mostani ügy elsőrendű vádlottja, az ötletgazda irányításával valósult meg a bűncselekmény-sorozat. Két vádlott a szervezésben vett részt, öten fiktív vevőkként a nevüket adták az általában a két megvádolt ügyvéd által lebonyolított hamis adásvételekhez. Három vádlott pedig olyan korábbi cégtulajdonos, aki nemcsak eladta vállalkozását, hanem előzőleg jogellenesen különböző vagyoni értékeket is kivett belőle.

Az elsőrendű vádlott 2009 és 2013 között – mielőtt nagy volumenű fiktív munkaerő-kölcsönzésbe fogott volna – köz-, illetve szállítói tartozást felhalmozó gazdasági társaságok adásvételének közvetítésével foglalkozott. Országszerte újsághirdetésekben keresett megvételre „adóssággal terhelt” vállalkozásokat.

A jelentkezőknek olyan vevőket közvetített, akik hajlandók voltak a csődbe ment cégeket pénzért a nevükre venni, valamint megszervezte az adásvételhez szükséges okiratok ügyvédi előkészítését is. Látszólagos vevőként olyan embereket kerestetett meg, akik anyagi nehézségeik miatt néhány ezer forint ellenében aláírták a cégátruházáshoz szükséges iratokat, de nem vettek részt a vállalkozások további működtetésében, csupán névleg voltak vezető tisztségviselők.

Mindezért a szervező 150 ezer és 300 ezer forint közötti összeget kért az eladóktól, ebből ügyletenként 50 ezret fizetett a jogszabályellenesen eljáró ügyvédeknek, és 10 ezer-30 ezer forintot az új „cégtulajdonosoknak”.

A főügyészség a bűncselekmény-sorozatban résztvevő 13 embert többrendbeli közokirat-hamisítással, az érintett cégvezetőket sikkasztással is vádolja.

A letartóztatásban lévő elsőrendű vádlottra és az egyik ügyvédre végrehajtandó, négy vádlottra felfüggesztett szabadságvesztés, hétre pedig pénzbüntetés kiszabását javasolta a vádhatóság. Emellett többek esetében indokoltnak látja, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el őket gazdálkodó szervezet vezetésétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában