magánkihallgatás

2021.09.25. 22:43

Ferenc pápa nagyon pozitívan értékeli a magyar vezetőkkel tartott találkozót

Az Áder Jánossal és Orbán Viktorral tartott találkozót külön kiemelte budapesti látogatásának eseményei közül Ferenc pápa, aki elismeréssel szólt a magyarországi hívők közösségéről is – számolt be az egyházfővel tartott magánkihallgatásán elhangzottakról Erdő Péter bíboros szombat este.

Vatikánváros, 2021. szeptember 25. A vatikáni média által közreadott képen Ferenc pápa (k) fogadja Erdõ Péter prímást, esztergom-budapesti érseket (b) Vatikánvárosban 2021. szeptember 25-én. A magánkihallgatáson a magyarországi egyház és Európa elõtt álló feladatokról beszéltek. MTI/EPA/Vatikáni média

Forrás: MTI / EPA / Vatikáni média

Fotó: -

A bíboros elmondta: Ferenc pápa külön kiemelte, valamint nagyon szívélyesnek és pozitívnak nevezte a magyar állami vezetőkkel szeptember 12-én zajlott beszélgetést.

– Nagy elismeréssel szólt a magyarországi hívők közösségéről, amely szerinte a történelem fordulatai közepette is meg tudta élni és meg tudta valósítani, hogy Jézus Krisztus kerüljön a középpontba – mondta Erdő Péter.

Hozzátette, a vatikáni tudósítók számára pozitív meglepetésnek számított, hogy Budapesten nem folklorisztikus, vidéki Európát találtak, hanem fiatalos légkört, urbánus érzelemvilágot.

Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadta Erdő Péter bíborost

Ferenc pápa a magyarországi egyház és Európa előtt álló feladatokról beszélt Erdő Péter bíborossal, akit magánkihallgatáson fogadott a Vatikánban majdnem két héttel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjén tett budapesti látogatása után – közölte Németh Norbert, a római Pápai Magyar Intézet (PMI) rektora.

Ferenc pápa (jobbra) fogadja Erdő Péter prímást, esztergom-budapesti érseket
Fotó: MTI / EPA / Vatikáni média

Erdő Péter prímás, esztergom-budapesti érsek köszönetet mondott az egyházfőnek a szeptember 12-i budapesti látogatásáért, amikor a Hősök terén bemutatta a eucharisztikus kongresszust lezáró misét. Ferenc pápa a szertartás előtt találkozott Áder János államfővel és Orbán Viktor miniszterelnökkel, valamint a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjaival, az ökumenikus egyházak és a zsidó közösség vezetőivel.

Erdő Péter szombat este részt vett a magyar kormány támogatásával felújított római Szent István Ház megáldásán, ahol Veres András a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke celebrált misét. Többek között jelen volt a vatikáni külügyminiszterként ismert Paul Richard Gallagher érsek, aki a pápát Budapestre is elkísérte, valamint Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az eseményen részt vett Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára.

Borítókép: Ferenc pápa (középen) fogadja Erdő Péter prímást, esztergom-budapesti érseket (balra) és Németh Norbertet, a római Pápai Magyar Intézet rektorát

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában