rendhagyó szabályok

2020.12.24. 17:38

Ferenc pápa hívők nélkül tartja meg a karácsonyi misét

A járványkorlátozások újabb szigorítása miatt Ferenc pápa a hívők és turisták nélküli Vatikánban mutatja be a misét szenteste, valamint interneten sugározzák december 25-ei üzenetét majd az Urbi et Orbi áldást is.

Pope Francis attends the weekly general audience, at the Vatican, Wednesday, Dec. 19, 2018. (Photo by Massimo Valicchia/NurPhoto)

Forrás: NurPhoto/AFP

Fotó: Massimo Valicchia

Olaszország egészéhez hasonlóan Vatikánváros és környéke december 24-én nulla órától ismét teljesen üressé vált.

Az ünnepnapokra bevezetett napi huszonnégy órás kijárási tilalom következtében sem a római lakosok, sem a turisták nem léphetnek ki az utcára, hacsak nem munkavégzés vagy más nyomós indok miatt hagyják el lakhelyüket.

Ezért a Vatikán közelében élők sem sétálhatnak ki a Szent Péter térre. Templomba a lakhelyükhöz legközelebbi plébániára mehetnek el.

A Szent Péter teret nem zárták le, és a Szent Péter-bazilika is nyitott az összes többi olaszországi templomhoz hasonlóan, de csütörtök reggel kizárólag egyházi személyeket lehetett látni a Vatikánba vezető utcákon. A Szent Péter térre vezető sugárúton dolgozó újságíróktól az ellenőrzésekkel megbízott rendőrök és katonák elkérték a munkavégzést igazoló engedélyeket.

Ferenc pápa szenteste a megszokott este fél tíz helyett, fél nyolctól pontifikálja a misét a Szent Péter-bazilikában, ahol majdnem kizárólag egyháziak lesznek jelen, ők is korlátozott létszámban. A szertartást a Vatikán élőben, interneten közvetíti. Ez lesz az első alkalom, hogy a vatikáni közvetítést jelnyelven is tolmácsolják a hallássérültek számára.

A járványkorlátozások miatt a mise a főoltárnál kezdődik, elmarad a bazilika főbejáratától hagyományosan tartott bevonulás.

Szenteste a földrészeket képviselő gyerekek szoktak adományokat elhelyezni a gyermek Jézus szobrához, az idén ezt is kihagyják. Elmaradnak a különböző nemzetiségű hívőktől több nyelven mondott fohászok is.

Ferenc pápa a mise elején, amikor felcsendül a karácsonyt hírül adó ének, a latin nyelvű Kalenda, az oltárnál leveszi a leplet az addig letakart gyermek Jézus-szoborról. A mise előre közölt szövege szerint

imát mondanak az egyházért és az egyház tagjaiért, a háborúk és erőszak sújtotta népekért, az utolsókért és kiközösítettekért, a háború és éhezés miatt hazájukat elhagyókért.

December 25-én a pápa nem a Szent Péter-bazilika központi lodzsájáról, hanem a lodzsa üvegajtajai mögött található úgynevezett áldási teremben mondja el ünnepi üzenetét, amelyet szintén a világhálón sugároznak. A karácsonyi beszéd hagyományos központi témájának a béke számít, a pápa felsorolja a világ konfliktus sújtotta övezeteit. Az idei üzenetben azonban a járványhelyzet is központi szerepet kap. A beszéd után az egyházfő Urbi er Orbi áldását adja Róma városára és a világra.

December 26-án, az első vértanú, Szent István napján Ferenc pápa az apostoli paloták könyvtárszobájában mondja el a szintén interneten közvetített beszédét, a szoba Szent Péter térre néző ablaka helyett.

A Vatikán így akarja elkerülni, hogy bármilyen tömörülés alakuljon ki a téren. A pápa január 6-áig, vízkereszt ünnepéig, amíg a szigorú járványkorlátozások tartanak, minden beszédét interneten keresztül tartja majd meg.

A hívők nélküli karácsony a húsvétot idézi, amelyet az egészségügyi vészhelyzet miatt ugyanígy a teljesen üres Rómában tartottak meg a járvány első időszakában.

A Szent Péter tér közepén felállított betlehem mellett a tér oszlopcsarnokában is kisebb betlehemek sorakoznak a világ minden részéből, közöttük hét magyarországi kézműves betlehem is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában