sugárveszély

2018.11.13. 12:52

Felszólították Japánt a sugárszennyezett víz miatt

Japánnak sürgősen kezelnie kell a 2011-es földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőműnél felhalmozódott sugárszennyezett vizet – szólított fel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kedden.

A NAÜ szakértői nemrég felkeresték a Tokió Elektromos Művek (TEPCO) tulajdonában álló létesítményt, és egy hetet töltöttek a tisztítási munkák ellenőrzésével. A TEPCO az előző hónapban beismerte: az erőműnél kezelt víz továbbra is tartalmaz radioaktív részecskéket, holott korábban évekig ennek ellenkezőjét állították.

A NAÜ közleményében azt írta: a tisztítási munkák kulcsfontosságú része a szennyezett víz kezelése.

Az erőmű környékén körülbelül egymillió tonna vizet tárolnak, amely továbbra is észlelhető mennyiségű, egészségre ártalmas radioaktív részecskét tartalmaz – mondta el a TEPCO a tokiói kormánynak október 1-jén.

Az áramszolgáltató beismerése jelentősen csökkentette az esélyét annak, hogy a megtisztított vizet az óceánba engedhessék. A japán nukleáris felügyeleti hatóság szerint ez lenne a legjobb módszer arra, hogy megszabaduljanak a tisztítási munkák során összegyűlt víztől, de a helyi halászok erősen ellenzik az állítólag biztonságos lépést.

A japán partok mentén 2011. március 11-én történt 9-es erősségű földrengést követő szökőár elárasztotta a fukusimai atomerőművet, tönkretette a hűtőrendszerét és a hat reaktor közül háromban megindult a mag olvadása. Több tízezer lakosnak kellett elhagynia az otthonát vagy földjét a sugárzásveszély miatt. A cunamiban több mint 18 ezer ember halt meg vagy tűnt el, az 1986-os csernobili katasztrófa óta legsúlyosabb atomerőmű-baleset áldozatainak hivatalos számát azóta sem tették közzé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában