bűnügy

2018.09.10. 11:55

Fegyveresek támadtak a líbiai nemzeti olajvállalat épületére 

A támadók tüzet nyitottak a biztonsági őrökre, majd betörtek az épületbe, ahonnan aztán több robbanás is hallatszott.

Fegyveresek rohanták meg hétfőn a líbiai állami olajvállalat székhelyét Tripoliban – jelentette a Libya Observer nevű líbiai hírportál.

A támadók tüzet nyitottak a biztonsági őrökre, majd betörtek az épületbe, ahonnan aztán több robbanás is hallatszott.

Szemtanúk szerint egy öngyilkos merénylő is felrobbantotta magát. A vállalat vezetőjét egy másik szemtanú szerint sikerült kimenekíteni az épületből.

A támadásban az első hírek szerint hatan megsebesültek. Az épület felső szintjein tűz ütött ki, a helyszínen a tűzoltók daruk segítségével próbálják kimenteni az embereket.

Líbiai sajtójelentések szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet állhat a támadás mögött.

A Tripoli déli részén harcoló rivális fegyveres csoportok között néhány napja tűzszünet lépett életbe az ENSZ közvetítésével, de az még a megállapodás aláírása után sem volt világos, hogy ténylegesen véget értek-e a harci cselekmények.

Líbia legnagyobb bevételi forrása a nyersolajból származik. Az észak-afrikai országban kaotikus állapotok uralkodnak azóta, hogy megbuktatták és meggyilkolták Moammer Kadhafi egykori diktátort. Az ország gyakorlatilag két részre szakadt.

Noha Tripoli hivatalosan a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány ellenőrzése alatt áll, a vele szövetséges fegyveres csoportok önhatalmúlag tevékenykednek. Az ország keleti felét a Halifa Haftár tábornok vezette erők ellenőrzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában