Ország-világ

2020.07.16. 13:24

Ezeket érdemes tudni a ma kezdődő uniós csúcsról (videó)

Nem lesz könnyű menet – fogalmazott a csütörtökön kezdődő európai uniós csúcsról Dömötör Csaba. A Miniszterelnöki Kabinetiroda politikai államtitkára a közösségi oldalára feltöltött videóban beszélt a tanácskozást meghatározó két napirendi pontról.

Az egyik téma az Európai Unió új hétéves költségvetése, amelyről a tagországoknak úgy kell megegyezniük, hogy a britek kilépése miatt kevesebb lesz a befizetés, így kisebb lesz a szétosztható keret is.

A másik téma a 750 milliárd eurós új helyreállítási alap, amely a „Következő generáció” nevet viseli. – Találó elnevezés, hiszen olyan gigahitelről van szó, amelyet a következő generációknak is fizetniük kell – mutatott rá Dömötör Csaba, aki hangsúlyozta, hogy hazánknak nincs szüksége erre a hitelre, de több dél-európai tagország is pénzügyi bajba került, és őket meg kell segíteni, mert bármelyikük „pénzügyi megroggyanása” az egész európai gazdaságot magával ránthatja.

- Ezzel együtt a magyar kormánynak a magyar érdekeket kell képviselnie: vannak feltételeink és alapelveink is, ezeket az Országgyűlés pár napja egy határozatban is megerősítette – hangsúlyozta az államtitkár, sorolva:

  • az új forrásoknak a gazdaságfejlesztést és a gazdaság újraindítását kell szolgálniuk, erre a recept országonként különböző, ezért szabad kezet kell biztosítani a kormányoknak ehhez,
  • a költségvetésnek igazságosnak kell lennie: a gazdagabb országok nem kaphatnak több támogatást, mint a szegényebbek,
  • az új költségvetésben nincs helye „ideológiai jellegű nyomulásnak”, azaz ne kössék össze a költségvetést olyan programokkal, amelyeknek egyáltalán nincs társadalmi támogatottsága – a bevándorlás csak egy ezek közül.
  • - Jó lenne, ha lenne megállapodás a héten, de egyáltalán nem biztos, hogy lesz – vélekedett a politikus, aki szerint a gyors megállapodásnál sokkal fontosabb, hogy az „jól szolgálja Magyarországot”. – A kormány ebben elmegy a falig. Réges-rég vége annak az időszaknak, amikor a magyarok feltett kézzel mentek Brüsszelbe – hangsúlyozta Dömötör Csaba.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában