fegyverkezés

2021.01.15. 06:15

Észak-Koreában ismét katonai díszszemlét tartottak

A katonai parádét a Koreai Munkapárt nyolcadik kongresszusának tiszteletére rendezték meg.

Észak-Koreában katonai díszszemlét tartottak csütörtökön a Koreai Munkapárt nyolcadik kongresszusának tiszteletére.

Az országban öt év óta most először tartottak pártkongresszust.

A KCNA állami hírügynökség pénteki jelentése szerint az ország vezetője, Kim Dzsong Un a főváros, Phenjan központjában megszemlélte a katonai parádét, amelyen számos fegyverzet között bemutattak egy tengeralattjáróról felbocsátható ballisztikus rakétát is.

Észak-Korea utoljára október 10-én tartott díszszemlét, akkor a Koreai Munkapárt megalakulásának 75. évfordulója alkalmából.

A díszszemlét néhány nappal Joe Biden megválasztott amerikai elnök beiktatása előtt tartották. Január 20-án Joe Biden váltja a leköszönő Donald Trumpot a Fehér Házban. Trump ugyan történelmi jelentőségű eseményként háromszor is találkozott Kim Dzsong Unnal – és „nagyszerű fickónak” nevezte -, de nem ért el semmilyen haladást a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésében.

Biden októberben azt mondta, hogy csak azzal a feltétellel hajlandó Kimmel találkozni, ha Észak-Korea belegyezik nukleáris kapacitásának csökkentésébe.

Kim Dzsong a most befejeződött pártkongresszuson ellenségesen viszonyult az Egyesült Államokhoz, Washingtont országa legjelentősebb ellenségének minősítette. Azt ígérte, hogy tovább erősíti Észak-Korea nukleáris arzenálját, mert az Egyesült Államok egységesen szembeszáll Észak-Koreával, politikájának valódi szándéka pedig soha nem fog megváltozni, bárki is kerüljön hatalomra Washingtonban.

Hozzáfűzte a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) és az Egyesült Államok közötti új kapcsolat kialakításának kulcsa abban rejlik, hogy az Egyesült Államok visszavonja a KNDK-val szembeni ellenséges politikáját„.

Kim Dzsong Unt a kongresszuson a Koreai Munkapárt párt új főtitkárává választották. Az észak-koreai vezető ezzel megszerezte magának a 2011-ben elhunyt apja, Kim Dzsong Il halála óta betöltetlen tisztséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában