Cserediák

2020.02.09. 08:48

Érvényes vízummal élt Franciaországban a kínzással vádolt dzsihadista

Islam Alloush név alatt szóvivőként nevezte meg magát, hogy ne terelődjön rá a gyanú. A közösségi hálón átalakította a profilját és terrorizmus szakértő lett a kínzással vádolt férfi, aki cserediákként élt Franciaországban.

Forrás: V4NA

Érdekes és tanulságos Majdi Mustafa Nema szír terrorista esete, aki „békés polgárként” élt Marseilleben amíg le nem tartóztatták és akit most háborús bűncselekményekkel, emberek „eltüntetésével” és kínzásokkal vádolnak. Mustafa érvényes francia vízummal tartózkodott a városban, amelyet akkor kapott az isztambuli francia konzultól, amikor még Bashar al-Assad szír elnök hadseregénél szolgált – írja a V4NA.

A francia hatóságok azonban kiderítették, hogy a 31 éves szír férfi rövidesen ott hagyta a reguláris hadsereget és csatlakozott a Jaysh al-Islam radikális iszlamista csoport lázadóihoz. Ennek a csoportnak körülbelül 20 ezer harcosa vasököllel tartotta a saríát Ghouta kerületében, Damaszkusz külvárosában.

Azzal gyanúsították őket, közöttük Majdi Mustafát is, hogy

elraboltak, megkínoztak és megöltek négy emberi jogi jogvédőt, köztük a szíriai forradalom ikonját, Razan Zaitouneh-t. Az áldozatok testét soha nem találták meg. Emellett egy tanú szerint a szír terrorista gyermekkatonák toborzásában is részt vett.

Mustafa, „Islam Alloush” háborús név alatt a szervezet szóvivőjeként szerepelt, feltehetően azért, hogy ne terelődjön rá a gyanú. A közösségi hálón „átalakította” a profilját és „szakértőnek” nevezte magát a biztonság és a terrorizmus terén. Azt írta hogy „mélyen részt vett a szíriai forradalomban”.

Franciaországban egyébként Mustafa a Marseille-Provence Egyetem diákja is volt egy Erasmus csereprogram részeként és békésen éldegélt mindaddig amíg a nemzeti terrorizmusellenes ügyészség által összegyűjtött adatok alapján el nem fogták.

A francia elhárítás összesítő adatai szerint 2019-ben mintegy százötven kerület, városrész volt Franciaországban, ahol a radikális iszlám csoportok már átvették az irányítást. Ugyanakkor a veszélyesnek ítélt és az országban élő dzsihadisták számáról mindenhol csak megközelítő adatok vannak.

Franciaországban nagyjából 4 ezer olyan S-kartonnal nyilvántartott muszlim él, akik már radikalizálódtak és bármelyik pillanatban terrortámadásra készülhetnek

a titkosszolgálat információi szerint.

Mégis,

teljesen szabadon járkálhatnak és nem figyelik őket folyamatosan. Sőt, gyakran hónapokig nem is foglalkoznak velük, sokszor a személyiségi jogaikat szem előtt tartva.

Németországban körülbelül 700 ember szerepel az iszlamista meggyőződésből terrorcselekményre vagy más erőszakos bűncselekményre hajlandónak tartott személyek nyilvántartásában. Svédországban közel 800 hasonló gondolkodású ember él, de hogy valójában mennyi, azt azért is nehéz megítélni, mert a sejtek naponta toborozzák híveiket az új bevándorlók közül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában