Illegális bevándorlás

2018.08.30. 15:27

Erőszakba torkollhat a görög menekülttáborokban a túlzsúfoltság

Erőszakos cselekményekhez vezethet az állandó túlzsúfoltság az Égei-tenger görög szigeteinek menekülttáboraiban – figyelmeztette a görög kormányt a leszboszi Mitílíni polgármestere, Szpírosz Galinosz csütörtökön.

„Fennáll annak a veszélye, hogy nemsokára tragikus események szemtanúi leszünk” – írta levelében Galinosz Dimitrisz Vicasz menekültügyért felelős miniszternek, és hozzátette, hogy a sziget lakossága „türelme végére ért”.

Hivatalos adatok szerint több mint 19 000 menekült és migráns van Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetein, noha az itt épült menekülttáborok csupán hatezer fő befogadására épültek. Csak a nyolcvanhatezer lakosú Leszboszon körülbelül 10 500 migráns tartózkodik.

A rossz körülmények miatt a feszültség egyre nő mind a táborokban, mind pedig a migránsok és a helyi lakosok közt.

Vicasz júliusban a táborok létszámának tízezer főre való csökkentését ígérte őszig, azonban egyelőre nem történt számottevő változás.

A 2016-os EU-török migrációs egyezmény keretében az unió minden olyan migránst visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett valamelyik görög szigetre, és nem kapott menekültstátust. Eddig az eljárás idejére a menedékkérőknek a szigeteken kellett maradniuk.

A menekültek száma azóta, az újonnan érkezők miatt, tovább nőtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában