twitter

2018.07.19. 11:00

Erdoganhoz fordult Trump a kémkedéssel vádolt amerikai lelkész érdekében

A török hatóságok szerint együttműködött a puccskísérletért felelőssé tett az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatával, továbbá a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű kurd szakadár szervezettel, amiért halmazati büntetésként akár 35 évi börtönt is kaphat.

Donald Trump amerikai elnök Recep Tayyip Erdogan török elnökhöz fordult egy Törökországban másfél éve letartóztatott amerikai lelkész érdekében.

A helyi idő szerint még szerdán közzétett üzenetében Trump arra kérte Erdogant, hogy a török hatóságok engedjék szabadon Andrew Craig Brunsont, akit kémkedéssel és terrorszervezetekkel való kapcsolattartással vádolnak. A lelkész letartóztatását szerdán hosszabbították meg ismét a török hatóságok.

„Szégyen-gyalázat, hogy Törökország nem engedi szabadon ezt a tekintélyes lelkészt”

- írta Trump a Twitteren.

„Túl régóta tartják fogva túszként. (Erdogannak) tennie kell valamit ennek a csodálatos keresztény férjnek és apának a kiszabadulásáért. Nem csinált semmi rosszat és a családjának szüksége van rá” – tette hozzá.

Brunsont a 2016. júliusi puccskísérlet után indult tömeges előállítási hullám idején, még 2016. december 9-én tartóztatták le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában