Járvány

2021.09.20. 14:05

Enyhítik szerdától az aucklandi korlátozásokat

Az ország legnagyobb városát augusztus 18-án helyezték szigorú zárlat alá.

Enyhíteni fogják szerdától az új-zélandi Aucklandben érvényben lévő szigorú járványellenes korlátozásokat – jelentette be hétfőn Jacinda Ardern kormányfő.

Az ország legnagyobb városát augusztus 18-án helyezték szigorú zárlat alá, órákkal azt követően, hogy az egészségügyi hatóságok kimutatták a koronavírus gyorsan terjedő delta variánsát egy fertőzöttnél. Az összes iskolát és a nem létszükségleti cikkeket árusító üzleteket bezárták.

A miniszterelnök bejelentette, hogy szerdától újra kinyithatnak a boltok, bár az árusításra egyelőre csak érintkezésmentes módon lesz lehetőség. Az iskolák is megnyithatnak, de egyelőre csak azoknak a szülőknek a gyerekeit fogadják, akiknek nincs lehetőségük távmunkában dolgozni.

Ardern azt javasolta, hogy mindenki igyekezzen a lehető legszűkebb, zárt buborékban maradni, és arra figyelmeztetett, hogy a 65 éven felüliek mindenképpen maradjanak otthon, és legyenek nagyon óvatosak, ha még nem kaptak oltást.

Az 5 millió lakosú Új-Zélandon a pandémia kezdete óta nagyjából 3700 esetet diagnosztizáltak, és 27 halálesetet hoztak összefüggésbe a koronavírussal. Az alacsony számok a gyorsan elrendelt szigorú zárlatoknak köszönhetők, bár a kormányt újabban bírálják az oltási kampány lassú üteme miatt.

A legszigorúbb intézkedések Aucklandben vannak érvényben, az ország többi részén lazábbak a szabályok, csaknem minden üzlet nyitva tarthat. Hétfőn 22 új fertőzöttet regisztráltak, valamennyit Aucklandben.

A nagyvárosban augusztus közepe óta a gyorséttermek is zárva tartanak. Az aucklandi rendőrség hétfőn közölte, hogy őrizetbe vettek két embert, aki egy autó csomagtartójában próbált sült csirkéket becsempészni a városba, holott a régióba se belépni, se onnan kijönni nem szabad a járványellenes korlátozások értelmében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában