óriási fogás

2019.02.01. 16:53

Ennyi tobzoskapáncélt még sosem találtak a vámosok

A lefoglalt áru értéke 62 millió hongkongi dollár (2,24 milliárd forint).

Rekordnagyságú, több mint nyolc tonna tobzoskapáncélt foglaltak le vámosok Hongkongban, ahol egy Nigériából érkezett konténerben bukkantak az illegális szállítmányra még január közepén.

Kínai vámosokkal folytatott közös akcióban a helyi vámosok január 16-án 8300 kilogramm tobzoskapáncélra és 2100 kilogramm elefántcsontra bukkantak a vámpapírok szerint fagyasztott marhahúst szállító konténerben – jelentették be pénteken sajtótájékoztatón, bemutatva a több tucat zsáknyi szállítmányt.

Az illetékesek becslése szerint a lefoglalt áru értéke 62 millió hongkongi dollár (2,24 milliárd forint). Közölték azt is, hogy azóta letartóztatták egy hongkongi kereskedőcég két munkatársát.

A bejelentés alig két héttel az után történt, hogy helyi környezetvédő csoportok felszólították a hongkongi vezetést, lépjen fel hatékonyabban az illegális vadállat-kereskedelem ellen, szüntesse meg a törvényekben lévő joghézagokat és növelje a büntetések mértékét. Egy minapi jelentés szerint ugyanis Hongkongban foglalták le az elmúlt évtizedben a globális illegális elefántcsont-szállítmányok egy ötödét és a tobzoskapáncélok mintegy felét.

A január 21-én közzétett jelentés feltárta, hogy az elmúlt öt évben a dél-kínai kereskedelmi központban 2011 illegális vadállatszállítmányt foglaltak le, amelyek összsúlya 1456 tonna volt. Elkoboztak továbbá 65 ezer tobzoska tetemét, páncélját és húsát, 20 637 teknőst, 51 orrszarvú tülkét és más testrészeit, valamint 3100 elefánt agyarát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában