dzsihadisták is voltak köztük

2018.04.10. 13:05

Embercsempész hálózatot számolt fel az olasz rendőrség

A bűnbanda cigarettát és illegális bevándorlókat csempészett Tunéziából Szicíliába.

A hálózat tagjai személyenként 3-5 ezer euróért szállítottak motorcsónakkal bevándorlókat az északkelet-tunéziai Nábilból a szicíliai Trapaniba. Egy-egy átkelésnél nagyjából 15 embert tudtak szállítani. A hálózat szicíliai cinkosai száraz ruhával várták az olasz partokon az illegális bevándorlókat, és segítettek nekik végső úti céljuk elérésében. A profit növelése érdekében a csónakokban cigarettát is csempésztek, amelyet aztán Palermo környékén feketén értékesítettek. Az olasz hatóságok szerint egy-egy átkelés így 30 és 70 ezer euró közötti bevételhez juttathatta a bűnbandát.

A nyomozás során kiderült, hogy a hálózat egyes tagjai dzsihadista eszmékkel szimpatizáltak, a nyugati kultúrával szembeni ellenséges nézeteket hirdettek, illetve álnéven propagandát terjesztettek a közösségi oldalakon.

Tavaly nyár óta emelkedik a Tunéziából Szicíliába és Lampedusa szigetére érkező migránsok száma, annak ellenére, hogy az észak-afrikai országgal kötött megállapodás értelmében az onnan érkezőket szinte automatikusan visszatoloncolják az olasz hatóságok. A belügyminisztérium adatai szerint 2017-ben 6000 tunéziai érte el az olasz partokat, 2018 januárja óta pedig 1800.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában