ricinbomba

2020.03.27. 10:10

Elítéltek Németországban egy biológiai fegyverrel merényletre készülő iszlamistát

Tíz év szabadságvesztésre ítéltek csütörtökön egy iszlamistát Németországban, amiért biológiai fegyverrel terrortámadásra készült.

A Düsseldorfban működő Észak-Rajna-Vesztfália tartományi felsőbíróság bizonyítottnak találta, hogy a 31 éves tunéziai származású férfi a feleségével együtt pokolgépes merényletet készített elő 2018-ban Kölnben.

A házaspár beszerzett több ezer ricinusmagot, amelyekből jelentős mennyiségű ricint nyertek ki. A mérgező anyagot ki is próbálták egy hörcsögön.

Robbanószert is szereztek, valamint 250 acélgolyót, amelyeket a méreggel együtt akartak elhelyezni a pokolgépben. Az előkészületek részeként próbarobbantásokat is végeztek. A férfi a művelet előtt hűséget esküdött a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezetnek.

A házaspárt 2018 júniusában fogták el, a rendőrség egy külföldi hírszerző szolgálattól kapott értesülés révén figyelt fel rájuk.

Az tízéves letöltendő szabadságvesztés megfelel az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfelsőbb ügyészség indítványának. A hatóság szóvivője az ítélethirdetés után tett nyilatkozatában hangsúlyozta: első alkalommal emeltek vádat biológiai fegyverrel elkövetni tervezett merénylet miatt.

A férfi feleségét is perbe fogták, az eljárás még nem ért véget.

A ricin a ricinus nevű növény magjából kivont, rendkívül mérgező fehérje, biológiai fegyverek hagyományos hatóanyaga, tiszta formájában egy csipetnyi is elegendő több ember megöléséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában