Ország-világ

2020.07.01. 16:31

Elítélt terrorista vezeti a BLM adományait kezelő szervezetet

A Black Lives Matter hálózatát pénzelő szervezet igazgatótanácsának alelnöke tagja volt egy baloldali forradalmi militáns csoportnak. Szerepelt az FBI legkeresettebb bűnözőinek listáján. 58 évnyi börtönre ítélték, de 16 év után elnöki jóváhagyással szabadult. A V4NA hírügynökség cikkéből emellett az is kiderül, hogy kinek a pénzén építette fel a hálózatát a Black Lives Matter, és hogy az idén eddig körülbelül mennyi volt a bevétele, amelyből az embereit mozgatja.

A Black Lives Matter (BLM) mozgalom 2012-ben jött létre, amikor egy 17 éves fekete fiú ellen egy fehér, önkéntes polgárőr gyilkosságot követett el. 2016-ig a szervezet nem gyűjthetett adományokat, ugyanis csak abban az évben lett belőle alapítvány. Ekkor Delaware államban regisztráltatta magát „Black Lives Matter Global Network Foundation, Inc.” néven.

Akkor már rég a piacon volt a Thousand Currents nevű baloldali szervezet (1985-ben alapították, ezt a nevet 2016-ban vette fel) amely támogatói tőkét osztott tovább különböző szervezeteknek, részint pedig kezelte az ezt igénylő partnereinek az adományait. Így találta meg őket a BLM, és a Thousand Currents segítségével, az ő egyik támogatójuktól, a W.K. Kellogg Alapítványtól, rögtön kapott is egy 900 000 dolláros, hároméves támogatást, hogy felépítse a helyi BLM-szervezeteket.

Alapvetően tehát ebből a pénzből indult a BLM. A W.K. Kellogg egyébként az USA hetedik legnagyobb magánalapítványa, amely 1992-ben kezdte el segíteni az afroamerikaiakat, és ma több tízmillió dolláros támogatást nyújt olyan kezdeményezésekhez, mint a National Day of Racial Healing, ami minden évben a faji megkülönböztetés okozta sebek begyógyulásának szentelt emléknap, emellett olyan film- és televíziós projektekbe is befektet, amelyek faji témájú tartalmat közvetítenek a nézőknek.

A BLM-nek juttatott adományok az elmúlt években sem apadtak el, sőt. 2019-ben a Thousand Currents 3,3 millió dollárt adományozott a BLM-nek, idén júniusban pedig további 1,8 millió dollárt. Maga a BLM egyébként azt nyilatkozta az Associated Pressnek, hogy június közepén több mint 1,1 millió egyedi adományt kapott, és minden egyes adományuk átlagosan 33 USD volt – ami azt jelenti, hogy a csoport több mint 33 millió dollárhoz jutott kevesebb mint egy hónap alatt.

A Thousand Currents kapcsán ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy annak igazgatótanácsában alelnökként részt vesz az a Susan Rosenberg, akit korábban 58 év börtönre ítéltek. Ő az 1960-as és 1970-es évek radikálisa volt, a baloldali forradalmi militáns csoport, a május 19 Kommunista Szervezet tagja, amely társulat szövetkezett a Weather Underground terrorcsoporttal és más radikálisokkal. Felkerült az FBI legkeresettebb személyeinek listájára is, majd 1984-ben kapták el akkor, amikor a kocsijából New Jersey-ben több száz font (1 font nagyjából fél kilogramm) dinamitot, géppuskát és egyéb fegyvereket rakodott ki. 16 évig börtönben ült, majd 2001-ben Clinton elnök adott neki kegyelmet. Szabadulása után az Amerikai Zsidó Világszolgálat kommunikációs igazgatójaként szolgált, mielőtt a Thousand Currentshez csatlakozott volna. 2011-ben önéletrajzot írt Egy amerikai radikális címmel.

Susan Rosenberg
Fotó: V4NA

A Washingtonexaminer szerint a róla szóló cikk megjelenése után Rosenberg képét levették a Thousand Currents weboldaláról.

A Black Lives Matter (BLM) alapítói
Fotó: V4NA

A cikkben egyébként szó esik a BLM három alapítójáról is. Ők Alicia Garza, Petrisse Cullors és Opal Tometi. 2015-ben a Real News Network megszólaltatta őket. Akkor Cullors úgy jellemezte magát és Garzát, hogy ők maguk „képzett marxisták”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában