gyász

2018.08.18. 13:38

Elhunyt Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár

A Nobel-békedíjas volt tisztségviselőt rövid ideig tartó betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál egy berni kórházban

A ghánai állampolgárságú, egyesült államokbeli egyetemeken diplomát szerző, az ENSZ-ben 1962-től a legkülönbözőbb posztokon dolgozó tisztségviselő 1997 januárjától két cikluson, tíz éven át töltötte be a főtitkári tisztséget, és hivatali ideje alatt a világszervezet megélte egyik legjobb, de egyúttal legrosszabb időszakait is, amint a dpa hírügynökség írta. 2001-ben ítélték oda neki a Nobel-békedíjat. Az 1990-es években, amikor a békefenntartó műveletek irányítója volt, hibájául rótták fel neki többen, hogy a világszervezet nem tudta megakadályozni a ruandai népirtást.

António Guterres jelenlegi főtitkár olyan „erőként” méltatta Kofi Annant, aki „jó irányban vezette” a világszervezetet. „Sok szempontból ő volt az ENSZ megtestesítője. Páratlan elkötelezettséggel és méltósággal került a tisztségviselők közül a szervezet élére és vezette azt át az új évezredbe” – jelentette ki. Guterres korábban a Menekültügyi Főbiztosság vezetője volt, erre a tisztségre Annan nevezte ki.

Annan 80. születésnapja alkalmából a BBC áprilisban interjút készített vele, és ebben ő azt mondta: „Az ENSZ nem tökéletes, mindig javításra szorul, de ha nem létezne, akkor ki kellene találni. Makacsul optimista vagyok, annak születtem, és az is maradok.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában