Ország-világ

2021.09.06. 15:25

Elhunyt gróf Széchenyi Zsigmondné Hertelendy Margit

Az özvegy távozásával egy korszak zárult le – írta közösségi oldalán Semjén Zsolt.

Forrás: Semjén Zsolt Facebook-oldala

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes közösségi oldalán jelentette be, hogy életének 96. évében elhunyt Mangi néni, gróf Széchenyi Zsigmond özvegye. „Távozásával egy korszak zárult le, de egyedülállóan gazdag életművük tovább él Széchenyi Zsigmond legendás könyveiben és a férjéről elnevezett hatvani Kárpát-Medencei Magyar Vadászati Múzeum falai között” – írja a politikus.

Férjére, közös életükre így emlékezett egy interjúban:

„Zsigmonddal a közös sors hozott össze, az, hogy mindkettőnket földönfutóvá tettek. Sokat bridzseltünk, kirándultunk. Sokáig nem tudtunk összeházasodni, mert se lakásunk, semmink nem volt. Akkor Helikon-könyvtárnak hívták a kastélymúzeumot. Mind a ketten ott dolgoztunk. A férjem állományon kívüli segéderő volt, én meg kazánfűtő és takarító. Nagyon sokoldalú lesz az ember ebben a világban... életemet végigkísérte a vadászat, de puskát soha nem vettem a kezembe. Három fiútestvér között nőttem fel, mindig szerettem lovagolni, sokat jártam velük vadászni is. Abban az időben, amikor mi összeházasodtunk, nem csengett jól a Széchenyi név, akkor nem volt sem puska, sem vadászat. Amikor lehetősége volt vadászni, akkor boldogan mentem vele. Akár Budakeszire szalonkahúzásra, akár szarvasbőgést hallgatni a Bakonyba. Aztán teltek az évek, és egy kicsit könnyebb lett nekünk is. 1964-ban jött az afrikai expedíció, ahová szintén együtt mentünk. De a kevés vadászati lehetőséget valamennyire enyhítette a több ezer kötetes vadászati könyvtárunk, melyet a rá jellemző precizitással gondozott. Ez volt gyűjtőszenvedélyének főműve. A halála után a könyvtárat én kezeltem, nekem is sikerült pár száz darab kötettel gazdagítanom.”

Mangi néni emlékét tisztelettel megőrizzük. Lelkét Isten végtelen irgalmába ajánljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában