Terrorizmus

2017.08.09. 15:50

Elfogták a merénylőt, aki Párizsban járőröző katonák közé hajtott

Edouard Philippe francia kormányfő bejelentette, hogy Párizstól északra az autópályán elfogták azt a férfit, aki szándékosan katonák közé hajtott a fővárosban szerdán.

Meglőtték és őrizetbe vették a rendőrök azt a férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy szerdán reggel Párizs közelében gázolásos támadást követett el katonák ellen – jelentette szerda délután a BFM TV francia hírtelevízió, majd a hírt megerősítette a francia kormányfő is. A férfi autóját a fővárostól északra, a Párizsból Boulogne-sur-Merbe vezető autópályán tartóztatták föl, a sofőrre több lövést leadtak a rendőrök, és megsebesítették, mert el akart szökni. A brit hírügynökség egyik tudósítója látta a merénylethez valószínűleg használt gépkocsit, amelyet golyók lyuggattak át. A lövöldözésben nemcsak a gyanúsított sebesült meg, és egy eltéved golyó eltalált egy rendőrt is.

A délelőtti hírek arról szóltak, hogy egy sötét színű jármű – szemtanúk elmondása alapján feltehetően egy BMW – hajtott francia katonák közé Párizs Levallois-Perret nevű elővárosában, a tettes pedig elhajtott a helyszínről. A hatóságok a térfigyelő kamerák felvételeit elemezve nagy erőkkel eredtek az elkövető nyomába. Az autó vezetője minden jel szerint szándékosan hajtott a Sentinelle terrorellenes hadművelet keretében járőröző katonák közé, de az indítéka nem ismert.

Az ügyben a ügyészség terrorellenes részlege nyomoz. Ez azt jelzi, hogy

a hatóságok kitervelt terrortámadásként kezelik az esetet.

A francia főváros északnyugati peremén fekvő Levallois-Perret polgármestere a BFMTV-nek elmondta: a jármű egy szűk zsákutcából hajtott ki, és hirtelen, nagy sebességgel rohant bele a laktanyájukat éppen elhagyó katonák csoportjába. Minden kétséget kizáróan szándékos támadásról van szó” – mondta Patrick Balkany. A sérült katonákat felkereső Gerard Collomb belügyminiszter is megerősítette, hogy a gázolás szándékos volt, nem baleset.

Florence Parly védelmi miniszter azt közölte, hogy a hat érintett katona közül három sérült meg súlyosabban, de egyikük állapota sem életveszélyes.

Franciaországban 2015 novembere óta rendkívüli állapot van érvényben, miután az utóbbi két évben több mint 230 embert öltek meg iszlamista indíttatású támadásokban. A legutóbbi merényletek, illetve merényletkísérletek kifejezetten a francia biztonsági erőket vették célba Párizs jól ismert, jelképes helyszínein: a Champs-Élysées sugárúton, a Louvre közelében, illetve a Notre Dame katedrálisnál. A 2015-ös párizsi terrortámadások után indított Sentinelle nevű művelet keretében országszerte több ezer katonát vezényeltek az utcákra járőrözni.

A támadás helyszínén készült videofelvételt és további fotókat az express.co.uk oldalán tud megtekinteni.

(Borítókép: AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában