nem szabadulhat

2018.04.17. 12:41

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek Irakban egy francia dzsihadistát

Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a 29 éves Djamila Boutoutaou az Iszlám Állam terrorszervezet tagja volt.

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt kedden egy bagdadi bíróság egy francia állampolgárságú dzsihadista nőt.

Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a 29 éves Djamila Boutoutaou az Iszlám Állam terrorszervezet tagja volt. A nő a bíróságon elmondta: algériai származású, és korábban keresztény vallású volt, de később áttért az iszlám hitre. Egy isztambuli családi nyaralás során derült ki számára, hogy a férje dzsihadista volt. A nyaralásból már vissza se tértek Franciaországba, hanem az Iszlám Állam által iraki és szíriai területeken kikiáltott „kalifátusban” telepedtek le. 2017-re azonban az iraki hadseregnek – hosszú és véres offenzíva eredményeként – sikerült felszámolni az Iszlám Államot a térségben. A harcokban Boutoutaou egyik fia is meghalt.

Az utóbbi hónapokban több tucat török állampolgárt ítéltek halálra Irakban a terrorellenes törvény alapján. A jogszabály értelmében nemcsak azok ellen emelhetnek vádat, akiknek erőszakos cselekményekhez volt közük, hanem olyan személyek ellen is, akik gyaníthatóan segítséget nyújtottak az Iszlám Államnak.

Nagyjából 20 ezer embert vettek őrizetbe a terrorszervezet elleni hadjárat során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában