Több százan gyűltek össze

2020.06.10. 06:07

Elbúcsúztatták George Floydot

A texasi Houstonban kedden elbúcsúztatták a 46 évesen rendőri erőszak áldozataként meghalt 46 éves George Floydot.

Egy nappal korábban több ezren róhatták le kegyeletüket, mivel a Minneapolisban meghalt, de Houstonban felnőtt Floyd koporsóját már hétfőn délután felravatalozták. Akkor Texas állam republikánus kormányzója, Greg Abbott az első között hajtott fejet a ravatalnál.

A keddi templomi búcsúztatáson politikusok, hírességek – köztük Jamie Foxx színész – és polgárjogi aktivisták vettek részt, a családtagok, és barátok mellett. Énekek csendültek fel és beszédek hangzottak el. A családtagok „kedves óriásként” emlékeztek Floydra, egykori iskolatársai pedig kosárlabdás tehetségét idézték fel.

Családtagok a temetési szertartáson a houstoni The Fountain of Praise templomban
Fotó: Godofredo A. Vasquez / MTI/EPA/Houston Chronicle Pool

Videóüzenetében Joe Biden együttérzéséről biztosította a családtagokat, az amerikaiakat pedig általában a megkülönböztetés elleni küzdelemre buzdította. A fő búcsúbeszédet Al Sharpton tiszteletes, polgárjogi aktivista mondta el. A fajgyűlöletet „intézményes, rendszerszerű problémaként” írta le.

Donald Trump, aki „szomorúnak és tragikusnak” nevezte a rendőri erőszakot, május 29-én hozta nyilvánosságra, hogy korábban beszélt George Floyd családtagjaival.

„Átérzem a fájdalmat, George családjának joga van ahhoz, hogy igazságot szolgáltassanak neki” – mondta az elnök, hozzátéve, hogy Minnesota lakóinak „joguk van a biztonsághoz”.

Később a Twitteren Trump több alkalommal is arról írt, hogy a tüntetéseken megjelenő, szerinte „szervezett csoportoknak” nem szabadna árnyat vetniük Floyd emlékére.

George Floydot a szertartás után a Houston egyik elővárosában lévő temetőben, édesanyja mellett helyezték örök nyugalomra.

Amerikai katonai támaszpontok átnevezését tervezik

Az amerikai hadsereg katonai támaszpontok átnevezésére készül – erősítette meg a sajtóértesüléseket Sunset Belinsky, a hadsereg szóvivője. Közben a déli Alabamában elkezdték letakarni a konföderációs szobrokat.

Az afroamerikai George Floyd rendőri erőszak miatt bekövetkezett halála óta az Egyesült Államokban ismét felülvizsgálják a polgárháború (1861-1865) déli államainak, az úgynevezett konföderációnak a személyiségeiről elnevezett intézmények nevét, az utcatáblákat, a szobrokat. Ennek keretében a Pentagon (védelmi minisztérium) is késznek mondta magát arra, hogy a rabszolgatartó múlthoz kötődő elnevezéseket felülvizsgálja.

Az amerikai haditengerészet szóvivője, Nate Christensen kedden bejelentette: a haditengerészet hajóin, repülőgépen, tengeralattjáróin és egyéb létesítményein betiltják a konföderációs zászlók felhúzását. Erre a haditengerészet műveleti főparancsnoka, Mike Gilday tengernagy már ki is adta az utasítást.

A déli Alabamában több településen is letakarták a konföderációs időszakot idéző szobrokat és emlékműveket. Ezek közül néhányat az elmúlt napokban megrongáltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában