Einheit, Recht, Freiheit

2017.09.04. 10:35

Elárverezték Helmut Schmidt arany cigarettatárcáját

A várt összeg mintegy kétszereséért, 53 750 euróért (16,4 millió forint) árverezték el Helmut Schmidt néhai német kancellár arany cigarettatárcáját a hétvégén.

Az arany cigarettatartót Walter Scheel, az egykori Nyugat-Németország elnöke ajándékozta az erős dohányosnak számító szociáldemokrata kancellár 60. születésnapjára 1978. december 23-án.

A dobozt a birodalmi sas dombornyomásos motívuma díszíti, az Einheit, Recht, Freiheit (egység, igazság, szabadság) felirat, valamint Scheel dedikálása olvasható rajta.

A Schloss Ahlden aukciósház előzetesen 26 500 euróra becsülte a tárca eladási árát. Az aukciósház szóvivője szerint egy schleswig-holsteini magánszemély vette meg a politikusi relikviát.

A vártnál magasabb áron, 18 ezer euróért (5,5 millió forint) talált gazdára egy expresszionista portré is, amelyet Oscar Kokoschka 1976-ban festett a kancellárról – a kép piaci értékét előzetesen 14 500 euróra taksálták. A festményt „egy prominens német politikus” vette meg a szóvivő szűkszavú közlése szerint.

Mindkét tárgy Helmut Schmidt állandó munkatársa és utolsó élettársa, a februárban elhunyt Ruth Loah hagyatékából származik.

Helmut Schmidt 2015 novemberében, 96 évesen hunyt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában