tartsd az irányt!

2019.12.17. 13:54

Egyre gyakoribb az autópályán elkövetett szabálytalanság

Tartsd az irányt! elnevezéssel közlekedésbiztonsági kampányt indított a Magyar Közút Nonprofit Zrt., mert egyre gyakoribb, hogy autósok megfordulnak vagy visszatolatnak az autópályán, ha eltévesztenek egy le- vagy felhajtót.

Gödöllõ, 2019. november 5. Összeroncsolódott autóbusz az M3-as autópálya Budapest felé vezetõ oldalán Gödöllõnél 2019. november 5-én. A gépjármû egy mûszaki hibás kamionnak ütközött; a balesetben egy ember súlyosan, egy pedig könnyebben megsérült. A buszon nem utazott senki. MTI/Mihádák Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Mihádák Zoltán

A szervezet közölte:

a kampány arra hívja fel a figyelmet, az autósok hogyan kerülhetik el a balesetet, ha eltévesztik az autópálya-kijáratot, és mit tehetnek, ha forgalommal szemben haladó járművet látnak.

Hozzátették, számos megelőző intézkedést tettek már, hogy megakadályozzák az autópályán azokat a baleseteket, amelyeket forgalommal szemben haladó autósok okoznak:

eseményfelismerő kamerákat és érzékelőket telepítettek, amelyek ilyen esetben azonnal riasztást adnak, továbbá valamennyi fel- és lehajtónál megerősített jelzésrendszerrel segítik a tájékozódást.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy

ha valaki eltéveszt egy kijáratot egy gyorsforgalmi úton, soha ne forduljon meg vagy tolasson vissza.

Ezeken az utakon sűrűn vannak olyan csomópontok, amelyeken keresztül biztonságosan le lehet hajtani és megfordulni.

Azt tanácsolják:

ha valaki a forgalommal szemben halad, semmiképpen ne tolasson vissza a felhajtóra, ne forduljon meg és ne hajtson keresztbe az úton. Inkább kapcsolja be a vészvillogót, húzódjon le a leállósáv szélére vagy forgalmi sávon kívülre, és álljon meg.

Vegyen fel láthatósági mellényt, szálljon ki az autóból és a korlát mögött várakozva hívja fel a 112-es segélyhívó számot.

Ha pedig valaki arról értesül, hogy hozzá közel a forgalommal szemben halad egy jármű, akkor csökkentse a sebességet, növelje a követési távolságot, soroljon be a külső sávba és ne előzzön. Ha lehet, várakozzon a legközelebbi benzinkútnál vagy pihenőhelynél, amíg elmúlik a veszély – áll a közleményben.

Borítókép: Összeroncsolódott autóbusz az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán Gödöllőnél 2019. november 5-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában